Alexandru Rafila, despre campania de vaccinare: „Trebuie să ajungem la 100.000 de vaccinări pe zi“

de: Cristian ZAVASTIN
09:02, 26 ian. 2021

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre campania de vaccinare anti-COVID-19 din România.

Alexandru Rafila susține că în România trebuie să se ajungă la 100.000 de administrări de doze de vaccin pe zi, ca să se poată atinge până spre sfârșitul lunii septembrie obiectivul de imunizare a 60-70 la sută din populație.

Cele 100.000 de vaccinări pe zi ar include și persoane care fac prima doză, și persoane care au ajuns la a doua doză, a precizat reprezentantul României la OMS.

Alexandru Rafila: „Un rol esențial îl va avea pregătirea medicilor de familie“

Deocamdată, Alexandru Rafila opinează că vaccinarea din România este dimensionată la resursele existente în momentul de față – atât resurse de vaccin, cât și resurse organizatorice.

„Prezența pe piață a mai multor vaccinuri va face posibilă atingerea unui ritm de 100.000 de vaccinări pe zi. Informarea, care până acum a fost destul de limitată, este cheia succesului. Din acest punct de vedere, un rol esențial îl va avea pregătirea medicilor de familie. Vaccinul de la AstraZeneca va putea fi administrat în cabinetele medicilor de familie și deci, dintr-odată, vom avea 11.000 de centre de vaccinare în plus în România. Aceste 11.000 de centre de vaccinare trebuie să fie dublate de o informație completă, pe care medicul de familie să le-o ofere oamenilor de pe lista sa“, a declarat Alexandru Rafila.

„Mediul rural și în special persoanele vârstnice nu accesează formele de informare “

Reprezentantul României la OMS este de părere că efortul de educare și de mobilizare al medicilor de familie și al autorităților locale sunt cheia succesului.

„Și nu ne referim neapărat la persoane cu boli cronice, ne referim și la persoane care nu se încadrează în categoriile prioritare, deci restul de 5-6 milioane de persoane, care nu sunt prioritare. Noi avem peste 6 milioane de «prioritari», cei din categoria a treia sunt mai puțini deja decât cei de categoria a doua și depinde foarte mult aderența la vaccinare de informațiile pe care le pot accesa și atenție, nu numai pe internet. Mediul rural și în special persoanele vârstnice nu accesează aceste forme de informare și se adresează autorităților locale, medicului de familie, asistentei medicale din cabinetul medicului de familie și ei trebuie să fie vectorii. Efortul de educare și de mobilizare al lor cred că este cheia succesului”, a menționat Alexandru Rafila.

Cum vede Alexandru Rafila deschiderea școlilor

Reprezentantul României la OMS a vorbit și despre redeschiderea școlilor.

„Va avea deschiderea școlilor succes? Da, dacă pregătim personalul, îl evaluăm și el poate să fie pregătit să desfășoare activitate în condiții corespunzătoare. Este exact același lucru superpozabil și pentru vaccinare. Nu cred că pot fi deschise toate şcolile şi nu oriunde. E bine sau nu e bine să se deschidă restaurantele? Astea sunt nişte păreri, dar ele trebuie bazate pe dovezi”, a mai spus Alexandru Rafila.

Câte vaccinări s-au făcut până acum în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheroghiță, a declarat sâmbătă că numărul persoanelor care s-au programat în vederea vaccinării a crescut semnificativ, ceea ce arată un succes al campaniei de vaccinare în România. România se află printre primele țări din Europa ca acoperire a vaccinării și pe locul 3 în ceea ce privește media numărului de doze din ultimele 7 zile, raportat la suta de locuitori.

Potrivit datelor comunicate de autoritățile în domeniu, luni, 25 ianuarie, până la ora 17:00, se administraseră 38.346 de doze de vaccin, dintre care în cazul a 26.438 de persoane a fost vorba despre prima doză, iar 11.908 persoane au fost vaccinate cu a doua doză.

Din 27 decembrie 2020, de când a început campania de vaccinare în România, au fost administrate în total 484.631 de doze de vaccin la un număr de 459.567 persoane (434.503 persoane vaccinate cu 1 doză și 25.064 persoane vaccinate cu 2 doze).