Alexandru Rafila: „De Crăciun și Revelion sperăm să nu fim în stare de urgență”

de: Antonia Ceausu
19:45, 30 sept. 2020

Astăzi România a înregistrat un record negativ în lupta pentru pandemia de coronavirus. Choar dacă autoritățile trasnmit mesaje referitoare la respectarea măsurilor de prevenție, se pare că situația epidemiologică se pare că a scăpat de sub control. Lucrul care îi îngrijorează pe cetățeni, este acela că, unii specialiști consideră că țara ar putea reveni la starea de urgență dar și la măsurile restrictive care au fost aplicate în primăvara acestui an.

Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila a făcut o declarație șocantă. Acesta a atenționat cu privire la posibilitatea de revenire la starea de urgență în cazul în care numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus vor continua să crească.

„De Crăciun și Revelion sperăm să nu fim în stare de urgență. Eu sper ca acest lucru să nu se întâmple dacă vom fi echilibrați și vom respecta măsurile de protecție sanitară. Totuși numărul îmbolnăvirilor în România a crescut continuu începând cu 1 iunie”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai adăugat că, oricum ar evolua pandemia de SARS-CoV-2, măsurile care vor fi luate trebuie să fie gândite în așa fel încât economia să nu fie afectată.

„Am spus de fapt de la începutul acestei pandemii, dar lumea a trecut de foarte multe ori peste chestiunea asta, este vorba despre sustenabilitatea economiei, pentru că fără o economie funcțională toate discuțiile legate de tratament, de paturi de ATI, nu cred că sunt posibile, deci noi trebuie să menținem economia funcțională. Și trebuie să ne adaptăm, adică să lucrăm cu ajutorul măsurilor de siguranță. Sperăm că vom avea medicamente eficiente de la anul”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a găsit o coincidență stranie. „Chiar și zilele coincid!“

Alexandru Rafila, Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a găsit o coincidență stranie în ceea ce privește numărul persoanelor infectate cu coronavirus raportat de Grupul de Comunicare Strategică.

„Sunt cifre similare cu cele de săptămâna trecută. Dacă vă uitați, chiar și zilele coincid. Recordul de ieri, de peste 1.700 de cazuri, este o replică a recordului înregistrat în săptămâna trecută, exact în aceeași zi. Următoarele două zile au fost peste 1.600 de cazuri și să vedem mâine ce o să ne arate raportarea“, a declarat Alexandru Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi şeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti susține că așteaptă cu interes următoare perioadă.

„Chestiunea cu valurile este următoarea. Țările din Uniunea Europeană, din Vestul Europei, cu siguranță sunt în valul doi, se observă creșteri importante ale numărului de cazuri, după o acalmie destul de lungă din timpul verii. Diferența față de noi este legată de faptul că noi, în cursul verii, am avut totuși destul de multe cazuri, mult mai multe decât ei în aceeași perioadă. Sigur, unii vin cu teoria primului val care continuă, nu este vorba de o problemă legată de numărul valului”, a precizat Alexandru Rafila.

„Prin urmare, este vorba despre studiul unei evoluții, iar la noi, începând de la 1 iunie, a fost în mod constant o evoluție crescătoare care, din păcate, nu s-a oprit nici în momentul de față. Rămâne să vedem ce va fi în viitor. Eu aștept și cu interes profesional, dar și cu îngrijorare, rezultatele din perioada următoare, pentru că deschiderea școlilor este un moment care, de obicei, duce la creșterea transmisibilității”, a mai spus Alexandru Rafila.