Alexandru Rafila: „De ce nu am discutat despre certificatul verde din vară, odată cu restul UE?”
Alexandru Rafila, deputat și membru PSD, a declarat că, în cazul în care i se va propune, probabil va accepta postul de ministru al Sănătății în noul guvern PNL – PSD care se prefigurează.
Rafila a declarat la Digi24 că acceptă din mai multe motive. Primul este faptul că a avut o atitudine „vocală” în legătură cu prestația de până acum a Ministerului Sănătății. Un alt motiv este abordarea echilibrată pe care o are în încercarea de a rezolva problemele apărute, transmite Mediafax.
În context, Rafila a spus că printre prioritățile pe care le-ar avea în postura de ministru se numără reducerea numărului de îmbolnăviri de COVID și de decese. El spune că oamenii se prezintă prea târziu la medic și nu comunică faptul că s-au îmbolnăvit, din cauză că nu înțeleg gravitatea bolii. Rafila spune că oamenii trebuie să aibă acces încă de la medicul de familie la un pachet minim de investigații și de tratament, ceea ce ar reduce și presiunea pe spitale.
Rafila a identificat și o serie de deficiente, cum ar fi faptul că România a fost în stare de alertă și în vară, când a fost o perioadă de acalmie în evoluția epidemiei de coronavirus, dar și acum, când sunt 500 de decese pe zi. Un alt subiect este achiziția testelor pentru școli, care ar fi putu fi cumpărate mai ieftin în vară.
„De ce nu am discutat despre certificatul verde din vară, odată cu restul UE?”, a întrebat retoric Rafila, care a subliniat lentoarea cu care Executivul a administrat unele probleme legate de evoluția și limitarea pandemiei.
Alexandru Rafila, despre previziunile INSP privind evoluția pandemiei din România: „Trebuie să luăm o măsură care să oprească transmiterea”
Reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, a comentat previziunile Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus din România.
Acesta a prezentat și soluțiile sale pentru ca România să iasă din criza sanitară.
„Vaccinare, sigur, e o soluție, dar nu pentru situația din acest moment în care trebuie să luăm o măsură care să oprească transmiterea. Vaccinarea își va face efectul peste două-trei luni și nu vor mai apărea alte valuri în România.
Dar, în mod evident, în momentul de față, trebuie găsită o soluție care să reducă foarte mult interacțiunile umane. Dacă planul acesta legat de interacțiunile umane va fi tergiversat, vor încerca tot felul de chestiuni cosmetice – nu o să-i spună lockdown, o să-i spună carantină de seară sau altfel.
Nu știu ce succes va avea. Sigue, nu e neapărat momentul acum să fim populari, ci trebuie să fim responsabili. Trebuie să ieși public, nu să ameninți oamenii, ci să-i faci să accepte fiecare că cel puțin 3 săptămâni de acum încolo, prin comportamentul nostru, trebuie să reușim să reducem transmiterea.
Și asta înseamnă: să stăm acasă, dacă se poate, cât mai mult, să reacționăm cât mai mult cu alții, dacă suntem nevoiți să ieșim să încercăm să păstrăm distanțarea și să utilizăm în mod corect masca și neapărat trebuie să nu existe evenimente cu număr mare de participanți”, a spus Alexandru Rafila.