Alexandru Rafila critică Guvernul liberal: „Calitatea testelor COVID-19 nu e la fel peste tot în țară!“

de: Cristian Zavastin
11:47, 28 iul. 2020

Profesorul Alexandru Rafila critică Guvernul liberal, acuzând modul în care guvernanții gestionează pandemia, una dintre ele fiind chiar lipsa uniformității testelor COVID-19.

„Această problemă a fost de la început. De la Comisia Științifică am trimis Ministerului Sănătății o propunere de instituire a unui sistem de control extern de calitate și de instruire, care să fie coordonat la nivelul centrelor universitare. Încă nu s-a materializat. Din ceea știu eu, în majoritate, testele sunt efectuate corespunzător, dar e suficient spațiu de îmbunătățire a calității testării”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila critică Guvernul liberal: Nici calitatea testelor nu este foarte bună

Președintele Societății de Microbiologie susține că problemele la testare vin țin și de la calitatea testelor.

„Este importantă calitatea testelor, dacă reactivii sunt cei corespunzători și se află în termen de valabilitate, dar mai ales dacă personalul medical care realizează aceste teste are experiență de lucru în diagnosticul molecular“, a menționat Alexandru Rafila.

Profesorul Alexandru Rafila a menționat că sunt medici care nu stăpânesc tehnicile de lucru.

„Cred că aici au fost și încă sunt probleme, pentru că este importantă experiența, să poți sesiza diferitele erori care pot apărea. Doar stăpânirea unei tehnici de lucru, mai ales dacă a fost deprinsă de curând, după un training sumar, nu este suficientă. De aceea, regret că actualul ministru al Sănătății nu a corectat încă eroarea comisă de predecesorul său, de a defavoriza specialitatea de Microbiologie Medicală, care ar putea ajuta la îmbunătățirea calității diagnosticului molecular al bolilor transmisibile”, precizează președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Cum comentează cazul Gornet

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că dacă autoritățile locale contestă măsura carantinării unei localități, acest lucru poate avea efecte extrem de grave asupra populației. Asta deoarece nu face altceva decât să alimenteze neîncrederea cetățenilor.

„Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității”, spune Alexandru Rafila.

Liderii locali să explice măsurile

Președintele Societății de Microbiologie este de părere că că liderii locali trebuie să le explice membrilor comunităților pe care le conduc de ce a fost impusă carantinarea și de ce regulile trebuie respectate pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

„Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Cu o condiție: a explicării. Dacă faci doar carantină și nu explici suficient – și explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii“, mai spune reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila.