Alexandru Rafila anunță data la care România va scăpa de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19

de: BZI.ro
12:17, 25 ian. 2022

Ministrul Sănătăți ia vorbit, într-o intervenție publică despre pandemia de COVID-19 și despre noua tulpină Omicron. Totuși, în pofida faptului că nu a fost atins incă vârful, Alexandru Rafila a avansat şi o dată la care România ar putea scăpa de restricțiile impuse de pandemie.

Ministrul Sănătății explica într-o intervenție recentă faptul că a fost crescută capacitatea de testări şi că peste o săptămână, România ar putea avea și 30.000 de cazuri de infectări cu COVID-19 pe zi.

Când va scăpa România de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, Alexandru Rafila a făcut anunțul

Într-o intervenție la un post de televiziune Alexandru Rafila a menţionat data la care România ar putea renunța la o parte dintre restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Cu toate că nu am atins incă vârful valului 5, ministrul Sănătății este de părere că de la sfârșitul lunii martie lucrurile ar putea reveni treptat la normal:

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Ce spune despre varianta Omicron

În continuarea declarațiilor ministrul Sănătății a declarat că se poate observa diferențele dintre varianta Delta și cea Omicron. Așadar, ultima variantă nu duce la cazuri grave și că acestea cazuri sunt mai mici în comparativ cu valul precedent:

„Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem două diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital. Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Vârful valului Omicron ar putea duce la 30.000 de cazuri zilnice

Specialiștii din domeniu au precizat faptul că valul 5 al Omicron este mult mai agresiv decât precedente iar vârful valului s-ar transpune în peste 30.000 de cazuri zilnice. De aceeași părere este și ministrul Sănătății care condiseră că trebuie să fim în continuare precauți:

„Este tulpina Omicron dominantă. Probabil, 75% din cazuri sunt cu tulpina Omicron. Din fericire, produce cazuri mai puţin grave care nu necesită spitalizare şi nu ajuns decât în mică măsură în secţiile ATI. Cazurile grave în secţiile ATI şi decesele sunt mai ales cu tulpina Delta care încă circulă în România. Probabil că în perioada următoare, în una, maximum două săptămâni, practic tulpina Delta va dispărea din circulaţie din România şi va fi exclusiv Omicron.

Asta nu se scuteşte de precauţii pentru că în momentul în care ai un număr foarte mare de cazuri – vedeţi că am ajuns la 20.000 de cazuri – e posibil ca de săptămâna viitoare începând de marţi, prima zi de raportare pentru o zi obişnuită de lucru, s-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri. Această creştere săptămânală este în acest procent de 1,5 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă”, a declarat Alexandru Rafila.