Alexandru Rafila a vorbit despre pandemia de coronavirus în contextul redeschiderii unităților de învățământ
Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, consideră că, după redeschiderea școlilor, în țări precum Germania, s-a observat o creștere a cazurilor de infecție cu noul coronavirus. Totuși nu a fost o „explozie” a acestora. Alexandru Rafila susține că acest lucru s-ar putea întâmpla și pe teritoriul României.
Reprezentantul OMS a afirmat că, această creștere poate fi ținută sub control dacă cazurile vor fi izolate din timp. Un aspect pozitiv în acest context este faptul că, în general, copii sub zece ani fac forme foarte ușoare ale bolii. Un procent infim dintre aceștia a dezvoltat complicații.
„În Germania se înregistrează cazuri, dar nu este o explozie. Din cele circa 850 de școli care au fost deschise au apărut circa 41 de cazuri, ceea ce înseamnă 5%. S-a observat că în țările unde au reînceput activitățile școlare a existat o anumită creștere a numărului de cazuri. Important e ca această creștere să fie redusă și să permită desfășurarea activităților școlare fără întrerupere sau doar punctual întrerupere doar într-o anumită clasă în care s-au înregistrat un caz sau două.
Cred că asta treuie să fie filosofia. Boala nu poate să fie total exclusă dintr-o comunitate de copii. Pot apărea cazuri, nu e nicio nenorocire – copiii fac în marea lor majoritate forme ușoare ale bolii. De exemplu, copiii de până la 10 ani doar în proporție de 0,1% necesită spitalizare și atunci ei trebuie pur și simplu izolați pe durata bolii după care se vor reîntoarce în colectivitate.
Trebuie să încercăm să înțelegem lucrurile acestea și să nu le dramatizăm, dimpotrivă, trebuie să le rezolvăm pragmatic”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus
Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre pandemia de coronavirus. Acesta consideră că nu vom scăpa nici anul viitor de acest virus. De asemenea Alexandru Rafila a afirmat că vaccinarea anti-SARS-CoV-2 va trebui extinsă.
”Nu avem niciun motiv să considerăm că această boală nu va mai fi la fel de gravă în 2021 decât în măsura în care vom avea disponibil un vaccin prin care să prevenim infecția și medicamente care să fie foarte eficiente în tratarea pacienților care au fost deja infectați. În ceea ce privește infecția gripală, acolo sunt două lucruri.
Trebuie să pregătim o capacitate de diagnostic de laborator care să permită diferențierea între cazurile cu noul coronavirus, respectiv cu virusul gripal, având în vedere că simptomatologia este asemănătoare.Și al doilea, este vorba despre vaccinarea antigripală care ar trebui să fie mult mai extinsă în acest an ca să evităm o situație foarte serioasă, care ar însemna ca o persoană să aibă infecție cu ambele tipuri de virus, ceea ce poate să pună foarte serios în pericol starea de sănătate și chiar viața acestor persoane”, a declarat Alexandru Rafila.