Alexandru Rafila a dat anunțul: „Din martie e posibil să renunțăm la certificat și la mască”

de: BZI.ro
23:02, 10 feb. 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că există posibilitatea ca românii să renunțe la certificatul digital și la masca de protecție începând cu luna martie. Totul depinde, susține oficialul, de evoluția numărului de cazuri noi Covid-19.

„Scăderea o să fie la fel de repede precum creșterea. Cred că în luna martie o să putem renunța la mască. Tot din martie e posibil să renunțăm și la certificat. Cam în trei-patru săptămâni e posibil să înregistrăm o scădere a numărului de cazuri.

Ultimele restricții care o să fie ridicate sunt referitoare la masca în interior.

Restricțiile trebuie ridicate gradual.

Însă nu excludem apariția de noi variante, care pot afecta grupuri importante de oameni”, a spus Rafila, la postul Digi24.

Rezistența la antimicrobiene, următoarul motiv de îngrijorare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că următoarea amenințare legată de pandemia cu COVID-19 va fi legată de rezistența la antimicrobiene, care poate afecta multe dintre progresele din medicină.

Alexandru Rafila a subliniat importanța solidarității și cooperării la nivel european pentru combaterea pandemiei COVID-19 la întâlnirea miniștrilor de externe și ai sănătății desfășurată la Lyon.

„Pandemia de COVID-19 a evidențiat valoarea importanta solidarității și cooperării. România susține eforturile de creștere a acoperirii vaccinale la nivel mondial.

Guvernul României si-a dovedit solidaritatea cu alte țări, donând milioane de doze de vaccin Moldovei, Serbiei, Ucrainei, Egiptului, Vietnamului, Tunisiei și Coreei de Sud. Utilizarea extinsa a unui vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19 în toate colțurile lumii reprezintă o piatră de temelie a răspunsului nostru la actuala pandemie”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a avut întâlniri bilaterale cu miniștrii Sănătății ai mai multor state europene, respectiv Austria, Bulgaria, Danemarca și Norvegia, în care au fost abordate subiecte privind modul de colaborare în gestionarea pandemiei, vaccinarea împotriva COVID-19 și impactul asupra sistemelor de sănătate.

Este nevoie de un vaccin utilizat la scară largă

Cu privire la vaccinul împotriva COVID, ministrul a afirmat că e nevoie de „utilizarea extinsa a unui vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19 în toate colțurile lumii reprezintă o piatră de temelie a răspunsului nostru la actuala pandemie”.

Ministrul spune că este necesar să înțelegem că trebuie să existe o abordare multisectorială a domeniul sănătății publice.

„Trebuie să învățăm lecțiile potrivite din criza COVID-19 și să ne angajăm într-o cooperare europeană consolidată pentru a ne asigura că sistemele noastre de sănătate devin mai puternice și mai pregătite pentru astfel de crize”, a declarat Alexandru Rafila.