Alexandru Rafila a asigurat populația că vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu: „Nici pentru copii, nici pentru nimeni altcineva”

de: Bianca Rebegea
21:45, 12 nov. 2020

Joi, 12 noiembrie, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, în cadrul unei emisiuni de la Antena 3, că vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu pentru nimeni, nici măcar pentru copii.

„Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu, nici pentru copii nici pentru nimeni altcineva. Încrederea trebuie construită. Eu vă spun că nu va fi obligatoriu, a făcut sondaje OMS inclusiv pentru România, azi a prezentat date Institutul Academiei Romane. În general, acceptabilitatea e în jur de 50% din populaţie. Important e ca prin vaccinarea medicilor şi a persoanelor vulnerabile, încrederea în vaccin să crească, Dacă oamenii văd că oamenii nu au reacţii adverse, cu siguranţă vor avea şi ei curaj să se vaccineze. Asta e soluţia, nu obligativitatea”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre miturile privind raportarea deceselor din cauza bolii COVID-19

Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, în cadrul unei emisiuni difuzate pe Antena 3, că sunt o mulțime de mituri în ceea ce privește raportarea deceselor de COVID-19. El a precizat că a auzit o teorie a conspirației, conform căreia, dacă familia unui pacient care decedează dintr-o altă cauză și declară că a murit din cauza infecției cu noul coronavirus, primește o sumă de bani. Reprezentantul României la OMS doboară aceste mituri.

„Am auzit tot felul de variante. Că familia unui pacient care decedează, dacă declară că a murit de COVID, primește nu știu ce sumă de bani. În primul rând, că nu familia declară, ci investigațiile care au fost făcute pacientului sunt cele care confirmă diagnosticul.”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Avem o metodologie de raportare unică”

Reprezentantul țării noastre la OMS explică faptul că există o metodologie de raportare unică la nivelul tuturor țărilor. De asemenea, acesta spune că, dacă o persoană suferă un accident sau are un accident vascular cerebral și moare, nu va fi raportată ca fiind decedată din cauza COVID-19. El subliniază că în cazul persoanelor care prezintă comorbidități și, pe deasupra, se mai infectează și cu SARS-CoV-2, virusul nu face decât să le scurteze viața. Iar abia în aceste cazuri, sunt raportate ca decese din cauza noului coronavirus.

Noi avem o metodologie de raportare unică, dar nu unică pentru România, unică pentru toate țările, este metodologia recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, care nu impune niciodată, dar recomandă. Ea a fost adoptată de toate țările și, în mod evident, raportăm exact în același format, în afara cazurilor evidente, unde ai un accident, un accident vascular cerebral, deci cauze de moarte evidentă la pacienții cu COVID, care nu sunt raportate ca fiind din cauza virusului. Adică, dacă cineva are un accident, îl lovește mașina și este infectat cu noul coronavirus, nu este trecută cauza de deces infecția cu noul coronavirus, dar celelalte cauze de boală, așa-numitele comorbidități, care sunt agravate de infecția cu noul coronavirus, în mod evident că schimbă evoluția și durata vieții pacientului.

Adică un pacient, în loc să mai trăiască 6 luni, un an sau trei ani, decedează din cauza infecției cu noul coronavirus și complicațiilor pe care le generează comorbidităților lui. Și sistemul acesta este unic de raportare.”, a declarat Alexandru Rafila.