Alexandru Nazare aruncă nucleară în dosarul de la DNA referitor la achiziția de vaccinuri: Nu exista o “cotă parte” obligatorie
Direcția Națională Anticorupţie (DNA) a întocmit un dosar penal în rem în care cercetează campania de achiziţie a vaccinurilor împotriva COVID-19 făcute de premierul Florin Cîțu şi de Guvern. Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare susţine că nu a existat niciodată o cotă parte obligatorie.
Mesajul lui Nazare se poate dovedi o adevărată lovitură dată premierului Florin Cîțu care a încercat să inducă ideea că România a fost
Alexandru Nazare susţine că Florin Cîțu nu era obligat să achiziţioneze o cotă parte de vaccinuri
Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare susţine că premierul Florin Cîțu nu era obligat să achiziţioneze o cotă parte de vaccinuri. De altfel, fostul ministru se întreabă retoric de ce Guvernul tine la secret datele referitoare la achiziţia de vaccinuri:
Premierul Citu încearcă să inducă idea că România fost “obligată” să comande 4.3%, “cotă parte”, din totalul dozelor de vaccin comandate de Comisia Europeană şi că opţiunea alternativă ar fi fost să nu facem parte din aceast mecanism (ex: Republica Moldova, Serbia).
Nu exista o “cotă parte” obligatorie. Alternativa evidenta ar fi fost să fim parte, dar să comandăm responsabil, respectiv în funcţie de nevoile reale. Dar poate premierul a vrut să fie “ambiţios” să arate că epuizează plafonul de 4.3% încă din primul an?!…Comisia Europeană ne-a pus la dispoziţie un mecanism flexibil, în care fiecare stat membru are posibilitatea de a face comezi, în condiţii bune. Mecanismul prevedea o perioadă de timp clară în care comandă putea fi acceptată sau nu. Încă un amănunt, o comandă odată lansată este fermă şi trebuie plătită. Şi nu până în 2023, ci până în 2022. Cifra vehiculată de 120 de milioane vaccinuri la un cost mediu de 15 EUR/doza înseamnă un cost pentru România 1.8 miliarde de euro. În şedinţa de guvern am solicitat să decontăm din fonduri europene sumele aferente achiziţionării dozelor… fără succes, au rămas pe buget de stat. Şi între timp, premierul promite primarilor PNDL3 din surse iluzorii de de finanţare. Poate, dacă nu comandăm în neştire doze de vaccin ar fi fost bani şi pentru comunităţile locale, dar şi pentru suplimentarea altor nevoi esenţiale în zona de educaţie, sănătate, infrastructura.
“Comisia Europeană a negociat 4.4 miliarde de doze până în 2023, României îi revin 4.3%, cotă parte, referitor la populaţia care poate fi vaccinata. Punct. Nimic mai mult, nimic mai puţin, asta e ceea ce a luat România” – declaraţia premierului la DIGI 24;
PS: Şi totuşi, cum justifica premierul ca datele referitoare la numărul de doze şi costul lor rămân în continuare secretizate? a scris Alexandru Nazare.
DNA a deschis un dosar penal în rem pentru campania de achiziţie de vaccinuri
În urmă cu câteva zile, Direcția Națională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal în rem pentru a cerceta faptele de achiziţie a vaccinurilor împotriva COVID-19. Sursele au afirmat faptul că procurorii de la DNA au deschis un dosar penal în rem pentru a stabili cu exactitate modul în care Guvernul României, condus de premierul Florin Cîțu a achiziționat câteva milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Ancheta urmărește să stabilească de ce a fost nevoie de un volum atât de mare de doze de vaccin, precum și cine și cum a justificat comenzile ferme lansate pentru achiziționare.
De atlfel, campania de vaccinare din România se desfășoară cu dificultate, autoritățile române fiind nevoite să doneze sau să vândă surplusul de vaccin. De exemplu, pe data de 4 august, Guvernul României a vândut Irlandei peste 700.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19