Alexandru Mustiață, arhitectul-șef al Iașului, s-a transferat la Primăria Miroslava. Edilul Mihai Chirica l-a suspendat în urma unui scandal. Dan Niță: „Este o achiziție bună”

de: evelina.chitoroaga
02:00, 03 apr. 2021

Suspendarea arhitectului-șef al Iașului expiră luni, 5 aprilie 2020. Deși informațiile inițiale arătau că Alexandru Mustiață va reveni pe funcția din primărie, de fapt, va fi transferat la Primăria din localitatea Miroslava, din județul Iași. Primarul Dan Niță a confirmat că, de sâptâmâna viitoare, va ocupa funcția de arhitect-șef al comunei

O nouă etapă în cariera lui Alexandru Mustiață, fostul arhitect-șef al Iașului. După ce a fost suspendat de primarul Mihai Chirica în urma unui scandal imobiliar, Alexandru Mustiață a găsit un loc călduț la Primăria comunei Miroslava din județul Iași. Pe data de 05.04.2021, suspendarea fostului angajat al Primăriei Iași expiră. Deja a fost emisă o dispoziție prin care Alexandru Mustiață a fost detașat la Primăria Miroslava. Primarul comunei este bucuros că va avea un arhitect-șef în localitate.

„De săptămâna viitoare va veni la noi în primărie pentru o perioadă de 6 luni, cât este perioadă de detașare. Este o achiziție bună pentru comună. Înainte, postul de arhitect-șef era ocupat de un inginer-constructor”, a precizat Dan Niță, primarul comunei Miroslava.

Apelat telefonic în repetate rânduri, fostul anagajat al Primăriei nu a răspuns pentru a oferi detalii despre noua oportunitate din carieră.

Alexandru Mustiață a fost supendat de primarul Mihai Chirica pe data de 19.11.2020

Decizia de supendare a arhitectului-șef a fost luată de primarul Mihai Chirica pe data de 19.11.2020. Hotărârea a fost emisă după ce primarul a constatat că arhitectul nu a rezolvat un conflict imobiliar din zona Dacia. Mai precis, trebuia să faciliteze un schimb de terenuri care să mulțumească locuitorii din cartier, care acuzau un dezvoltator imobiliar că aglomerează zona. Povestea era știută de primar încă din 2019, dar a crezut că situația va fi rezolvată de arhitect. În consecință, funcția a fost preluată de arhitectul Raluca Andreea Mocanu.

„A dispărut convențuirea dintre mine și arhitectul-șef. Asta e situația”, a declarat primarul Mihai Chirica la finalul anului trecut, care l-a acuzat pe arhitect de neglijență în serviciu.

A ajuns cu greu titular pe funcția de arhitect-șef, după trei încercări

De precizat că Alexandru Mustiață nu se află la prima detașare. În 2018 a trecut și pe la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași. Până să ajungă arhitect-șef al Iașului, a dat concurs de 3 ori la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP). Mustiață a picat concursul prima dată în luna iunie 2017, când a luat nota zero. A precizat că i s-a făcut rău și a dat foaia de concurs necompletată. Apoi, la a doua tentativă, a obținut 58,8 puncte. Insuficiente, deoarece pragul minim era de 70 de puncte. Abia din a treia încercare a reușit să obțină postul, dar la limită. La proba scrisă a obținut 70,8 puncte, iar la interviu 84 de puncte. La acea perioadă, Alexandru Mustiață era catalogat ca cel mai bogat funcționar din Primaria Iasi. Venit din zona Botoșani, Mustiață are în proprietate mai multe terenuri.

Doar în municipiul Botoșani arhitectul deține aproximativ patru hectare situate în intravilan. În județul Botoșani mai are în proprietate 10.860 de metri pătrați intravilan și 15.900 de metri pătrați de teren agricol. Aceeași declarație de avere mai arată un hectar de pădure în zona Cheile Bicazului, județul Neamt. În Iași a cumpărat un teren de 557 de metri pătrați și un apartament spațios, pe strada Otilia Cazimir, ce măsoară 104,86 metri pătrați. Arhitectul se mai bucură de o casă în municipiul Botoșani și alta în localitatea Bucecea. Tatăl arhitectului, Paul Mustiață, a fost șef la Garda Financiară, iar până la finalul anului 2018 a ocupat funcția de șef al Administrației Adjunct Inspecție Fiscală – Botoșani.