Alexandru Marinescu, despre simptomele COVID-19 la copii: „Trebuie să fim atenți dacă se întâmplă o lipsă de oxigen“
Medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balş” din Capitală vorbește despre simptomele COVID-19 la copii. Adrian Marinescu susține că cei mai mulți copii fac forme ușoare de Covid-19, dar că, în momentul în care apare respirația grea, părinții trebuie să sune la 112.
„Ei pot să nu fie asimptomatici, pot să fie presimptomatici, adică, atenţie, există un interval de urmărire, mai ales în prima săptămână, când există riscul să apară şi complicaţii. Ce contează foarte mult este dacă la un moment dat respiraţia începe să fie grea“, a declarat Adrian Marinescu.
Alexandru Marinescu, despre simptomele COVID-19 la copii: „Trebuie să fim atenți dacă se întâmplă o lipsă de oxigen“
Copiii diagnosticați cu Covid-19, care nu sunt internați în spital pentru că au forme uşoare sau asimptomatice de boală, trebuie urmăriți cu atenție.
Medicul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală spune că în doar câteva zile există posibilitatea ca starea copilului să se schimbe.
„În gripă, debutul este de obicei brusc şi insuficienţa respiratorie apare mult mai repede, aici lucrurile se întâmplă pas cu pas, şi trebuie să vedem dacă la un moment dat se întâmplă o lipsă de oxigen”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală.
„Trebuie în mod evident să evităm tratamentul cu antibiotice“
Părinții sun sfătuiți să sune la 112 dacă copilul rămâne fără aer, face febră sau are o stare generală proastă. Medicii de la spital vor decide rapid internarea şi schema de tratament, adaptată vârstei lui. Medicii spun că părinții nu trebuie să le administreze copiilor antibiotice.
„Trebuie în mod evident să evităm tratamentul cu antibiotice, marea majoritate a infecţiilor respiratorii în cursul sezonului rece sunt infecţii virale, iar tratamentul antibiotic trebuie administrat numai în momentul în care este vorba despre o infecţie bacteriană”, a afirmat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
„Vor fi spitale «hibrid»“
Medicul infecționist Adrian Marinescu susține că fie vor fi spitale care vor fi cu totul dedicate Covid 19, fie vor fi variante în care un spital, cum e spitalul Colentina, să fie numit hibrid, adică are circuitele în acelaşi timp.
„Fie vor fi spitale care vor fi cu totul dedicate Covid 19, vorbim de spitale care să fie dotate cu terapie intensivă şi non terapie, sau vor fi variante în care un spital, cum e spitalul Colentina, să-l numim hibrid, adică are circuitele în acelaşi timp, şi asta se poate face, doar că trebuie să fim extrem de atenţi să nu le intersectăm”, a menționat Adrian Marinescu.
Alexandru Rafila: „De Crăciun și Revelion sperăm să nu fim în stare de urgență”
Astăzi România a înregistrat un record negativ în lupta pentru pandemia de coronavirus. Chiar dacă autoritățile transmit mesaje referitoare la respectarea măsurilor de prevenție, se pare că situația epidemiologică a scăpat de sub control. Lucrul care îi îngrijorează pe cetățeni este acela că, unii specialiști consideră că țara ar putea reveni la starea de urgență dar și la măsurile restrictive care au fost aplicate în primăvara acestui an.
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila a făcut o declarație șocantă. Acesta a atenționat cu privire la posibilitatea de revenire la starea de urgență în cazul în care numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus vor continua să crească.
„De Crăciun și Revelion sperăm să nu fim în stare de urgență. Eu sper ca acest lucru să nu se întâmple dacă vom fi echilibrați și vom respecta măsurile de protecție sanitară. Totuși numărul îmbolnăvirilor în România a crescut continuu începând cu 1 iunie”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a mai adăugat că, oricum ar evolua pandemia de SARS-CoV-2, măsurile care vor fi luate trebuie să fie gândite în așa fel încât economia să nu fie afectată.