Alex Gâmbuță este unul dintre cei mai buni instructori de dans popular din România. „Satisfacția este enormă când publicul te aplaudă în picioare”

de: Redacția BZI
02:00, 05 iun. 2023

Când vine vorba despre straie populare și dragoste pentru tradiția românească, Alexandru Gâmbuță dă tot ce are mai bun pentru a le scoate în evidență. Și-a petrecut jumătate din viață umblând prin diferite zone ale României, pentru a culege un repertoriu de dansuri populare cu care să ridice în picioare publicul. A plecat de jos, dar cariera sa abia a început

Alexandru Gâmbuță este originar din satul Topile, comuna Valea Seacă. A absolvit Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, secția Coregrafie. În prezent, tânărul ieșean este coordonatorul ansamblului „Rapsozii Siretului” din Pașcani, însă doar el știe cât de greu i-a fost să ajungă aici. Acum câștigă toate concursurile naționale și internaționale împreună cu ansamblul pe care-l coordonează și ridică săli în picioare doar prin simpla prezență pe scenă. În spatele acestor realizări există sute de ore de antrenament.

Ansamblul s-a înființat în anul 2002, numele de „Rapsozii Siretului” i-a fost dat de către Alexandru Gâmbuță, atunci când acesta a preluat conducerea, anume în anul 2015

A plecat de jos, dar și-a dedicat toată viața dansului popular

Ansamblul „Rapsozii Siretului” este format din aproximativ 150 de dansatori profesioniști, aleși și învățați de către Alexandru Gâmbuță

Alexandru Gâmbuță a început de jos și afirmă faptul că a fost „virusat” cu dragostea pentru folclor. A fost, timp de trei ani, colaborator la Opera Națională Română din Iași, și după, încă trei ani, boboc în ansamblul pe care-l coordonează, care s-a înființat în anul 2002. Numele de „Rapsozii Siretului” i-a fost dat de către Alexandru Gâmbuță atunci când acesta a preluat conducerea, în anul 2015.

„Încă din anul 2002 am fost infectat cu «virusul» pentru folclor. Mi-am obținut licența în Artele Spectacolului și am hotărât să merg pe acest drum și să-mi dau silința în așa fel încât să fac spectacol. A fost foarte greu la început, dar timp de trei ani am studiat atent notarea coregrafică, lucru care m-a ajutat să-mi creez un repertoriu de dansuri populare din diferite zone ale Moldovei. În 2015, mi-am luat inima în dinți și mi-am asumat responsabilitatea de a coordona Ansamblul «Rapsozii Siretului». Pot spune că a fost cea mai bună alegere din viața mea”, declară Alexandru Gâmbuță.

Ansamblul „Rapsozii Siretului” este format din aproximativ 150 de dansatori profesioniști, aleși și învățați de către Alexandru Gâmbuță. Majoritatea dintre ei sunt încă liceeni, astfel că munca este de două ori mai grea, pentru că trebuie să se împartă între școală și antrenamente. De la instructorul lor, Alexandru Gâmbuță, au învățat că oricât de greu ar fi, să nu renunțe, pentru că toată oboseala trece în momentul în care din sală se vor ridica ropote de aplauze.

„Dansul popular înseamnă muncă, oboseală, sute de ore la antrenamente în care, poate, nici nu avem timp să mâncăm, înseamnă bătături și dureri de picioare. Trebuie să-ți placă să dansezi, să iubești folclorul românesc, pentru că tu devii emblema lui și trebuie să-i transmiți privitorului importanța și frumusețea dansului popular. Fără muncă nu poți obține respectul publicului, cu atât mai puțin să-l faci să vină și la următorul spectacol. Cu toate acestea, este o satisfacție enormă când muncești luni de zile pentru un spectacol, iar, la final, publicul se ridică în picioare pentru a-ți aplauda munca”, mărturisește Alexandru Gâmbuță.

Alexandru Gâmbuță împreună cu cei 150 de dansatori a câștigat sute de concursuri, atât naționale, cât și internaționale. Printre cele mai recente se numără Festivalul Internațional de Folclor Hora Neamului, care a avut loc la Erbiceni, în care „Rapsozii Siretului” au obținut marele premiul, precum și Festivalul Internațional Bălți, Republica Moldova, unde ansamblul a obținut marele premiu.

„Când suntem pe scenă arătăm impecabil. Nu se vede oboseala, nici frustrările, nici faptul că poate ne-am certat în culise. Se vede doar dragostea pentru portul popular. Am observat că juriul ne apreciază, în primul rând, pentru costumație, apoi pentru strigătele pline de energie și, în final, pentru dansurile pe care, personal, le-am cules din diferitele zone ale Moldovei. Cu toată modestia spun că mai jos de Premiul I nu ni s-a întâmplat să luăm. Satisfacția este atât de mare încât uităm de greu ne-a fost”, adaugă cel care a plecat de jos, dar a ajuns coordonator al Ansamblului „Rapsozii Siretului” din Pașcani.