Alex Bodea, proprietarul Crevețeria din Iași, despre modificările din HoReCa: „În majoritatea țărilor unde am fost, ți se oferă apă din partea casei” – FOTO/VIDEO
Alex Bodea, proprietarul Crevețeria, vicepreședintele Asociației Ospitalității din Iași, susține că, în majoritatea țărilor pe care le-a vizitat, clienților li se oferă apă din partea casei, deci ar fi ceva normal și pentru România. Antreprenorul mai spune că anul 2024 a început prost pentru sectorul HoReca
Alex Bodea, proprietarul Crevețeria din Iași, este de acord ca oaspeții să primească apă gratis când sunt la restaurant.
„Noi avem serviciul acesta, privind acordarea apei potabile clienților, de 3 ani. Avem firme specializate pe filtrarea apei, cu filtre de apă profesionale, nu de casă, de apartament. Un filtru profesional nu îl poți cumpăra, trebuie să îl închiriezi. Noi avem acest tip de filtru care face apă la temperatura camerei, apă plată, apă rece, minerală și semi-minerală. De la acel filtru, numit Brita, oferim oaspeților apă din partea casei. Mi se pare o chestie normală. Oriunde am fost în toată lumea, în majoritatea țărilor, ți se oferă apă din partea casei. În Grecia, când te duci, prima oară vine ospătarul și îți spune o sticlă de apă pe masă. Ei folosesc, de obicei, PET, eu nu-s de acord cu asta. Noi punem în pahar sau în sticlă de sticlă.
De exemplu, dacă ai un restaurant bun și accesezi la o stea Michelin, te aștepți să vină un inspector să te viziteze. Sunt câteva semne particulare pe care ei le fac când vin să te verifice. Lasă o linguriță jos, ușor, lângă masă, vede dacă ospătarul e atent și vine s-o ridice, pentru că servirea nu este doar la masă, ci și în jurul mesei. Cel mai important, comandă tap water, adică de la robinet, nu la cea a orașului, cum avem acasă, ci apa filtrată a restaurantului. Vrea să vadă ce calitate a apei folosești în restaurant. Este foarte importantă la gătit și calitatea apei. Eu am, acasă, filtru și gătesc doar cu apă de la filtru. Eu am făcut restaurant să vând mâncare, nu apă, deci mi se pare de bun simț să-i dai omului apă”, spune Alex Bodea, proprietarul Crevețeria la Casa Pogor.
Asociația Ospitalității s-a înființat anul trecut.
Alex Bodea: „România este o țară în expansiune și suntem mai bine ca Grecia”
Antreprenorul mai spune că mâncarea rămasă de la clienți ar trebui pusă la pachet.
„Mai am o chestie pe care nu o face nimic în Iași. Noi vindem borș până la ora închiderii. Dacă vii seara, la 23:00, și comanzi borș, dacă am, îți dau. Spuneau unii că vine clientul și îmi ocupă masa cu un borș. Unii clienți vin și mănâncă de 1.000 de lei o dată, a doua oară pot să comande doar un borș. E oaspetele tău. Vin turiști în curtea muzeului, cer apă, îi dau un pahar cu apă.
Dacă vorbim de risipa alimentară, la noi, totul se dă la pachet, fără extra costuri. Când mi-am făcut calculul de preț, mi-am inclus că poți să iei la pachet. Din 2019, dau la pachet, fără alte costuri. Cine comandă pe platforme, acasă, plătește mai mult, deci am inclus în alte costuri. Orice om e nemulțumit dacă îi ceri mai mult, dacă vorbim de taxe. Dar asta, cu impozitul pe profit, e calcul pur. Dacă iei 16 la sută pe profit, faci profit, plătești. Dar e posibil să plătești mai puțin față de 3 la sută, impozit pe venit, cum era în anii trecuți. Faci profit, plătești, cum e și prin afară. România este o țară în expansiune și suntem mai bine ca Grecia. Legile sunt făcute ca populația să evolueze. Dacă ai făcut profit anul acesta, nu te duci să îți iei Rolls-Royce. Investești banii în businessul care ți-a produs acei bani”, explică antreprenorul.
Proprietarii din HoReCa susțin că modificările afectează afacerile.
Schimbările legislative din HoReCa alungă clienții
Alex Bodea, cel care a deschis Taverna Racilor, la Iași, și Creveteria.ro împreună cu Pescobar, discută în #PodcastBZI despre relația cu fostul partener de afaceri, cum gestionează un restaurant cu fructe de mare, ce pasiuni are și ce proiecte noi lansează în viitorul apropiat. Interviul poate fi urmărit AICI:
Antreprenorul mai spune că începutul anului 2024 e cel mai slab din ultimii 5 ani pentru acest sector.
„Toate schimbările din HoReCa au impactat. Proprietarul afacerii a mărit prețul ca să regleze toate aceste schimbări, automat ai gonit niște oaspeți. Oamenii sunt mai atenți cu banii, fiecare familie își împarte bugetul, pun deoparte bani pentru vremuri grele. Noi sperăm că se deschid terasele și vom fi mai bine. Discutăm asta în calitate de vicepreședinte al Asociației Ospitalității, pentru că am vorbit și cu alți antreprenori din Iași. Dar, cum am mai spus, HoReCa e ca un drog. Te apuci de ea și e foarte greu să te lași. Fără să fii optimist, nu ai ce căuta în acest domeniu”, mai spune Alex Bodea, proprietarul Crevețeria din Iași.