Alertă sanitară pentru ciuma bubonică! Autoritățile chineze au interzis consumul animalelor care ar putea transmite boala
Alertă sanitară pentru ciuma bubonică! Autoritățile chineze au emis o alertă de nivel 3 cu privire la ciuma bubonică. Decizia a fost luată după apariția unui caz în Mongolia Interioară. Aceasta este o regiune autonomă din Republica Populară Chineză, scrie BBC. Alerta de nivel 3 interzice vânarea și consumul de animale care ar putea transmite ciuma.
Cazul care a stârnit reacția oficialităților chineze a fost semnalat în orașul Bayannur. Este vorba despre un cioban care, în prezent, este plasat în carantină. medicii susțin că starea de sănătate a bărbatului este stabilă. Oficialitățile chineze nu au precizat modul în care s-a îmbolnăvit bărbatul.
Alertă sanitară pentru ciuma bubonică. Au mâncat carne de marmotă
În ultimii ani s-au înregistrat mai multe cazuri de ciumă bubonică, după ce mai multe persoane au mâncat niște animale exotice.
Mongolia a impus carantinarea locuitorilor din regiunea vestică Khovd. Decizia a fost luată după ce au fost găsite două persoane suspecte de ciumă bubonică.
Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Naţional pentru Boli Zoonotice (CNBZ) din Mongolia. Cele două persoane ar fi consumat carne crudă de marmotă şi astfel s-ar fi îmbolnăvit. În Mongolia este interzis consumul de carne de marmotă.
Autorităţile locale au închis graniţa de vest cu Rusia, pe o suprafaţă de aproximativ 500 de kilometri.
Medicii din Mongolia au testat 146 de persoane care au avut contact direct cu cele două persoane infectate. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 27 de ani şi o femeie a cărei vârstă nu este precizată. De asemenea, au fost identificate 504 contacte secundare ale persoanelor infectate, acestea fiind în prezent sub supraveghere medicală atentă.
Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile au impus carantina în oraşul Khovd, aflat la graniţa de sud cu Tyva şi Altai. Vehiculele nu au voie să intre în oraşul mongol, citează agenţia rusă de presă Tass.
Alte cazuri în Mongolia
În luna mai a anului trecut, două persoane din Mongolia au murit din cauza ciumei. Cele două persoane s-au îmbolnăvit după ce au mâncat carnea crudă a unei marmote. Carantins a fost impusă în provincia vestică Bayan Olgyi, după ce două persoane, soţ şi soţie, au decedat din cauza ciumei bubonice. Aceștia ar fi consumat rinichii cruzi ai unei marmote. Potrivit superstiţiilor din Mongolia, consumul cărnii crude şi a organelor interne ale unei marmote întăreşte sistemul imunitar şi ţine la distanţă bolile.
În Madagascar, în 2017, s-au înregistrat peste de 300 de cazuri de ciumă bubonică.
Ciuma bubonică a omorât peste 50 de milioane de oameni în secolul al XIV-lea. Această boală este considerată eradicată, însă focare apar periodic în lume. Anual, aproximativ 2.000 de persoane mor din cauza acestei boli.
Boala se transmite prin intermediul rozătoarelor, aşa cum este şi marmota. În unele zone ale lumii, contactul dintre oameni şi rozătoarele domestice sau sălbatice încă este comun, rezultând în cazuri sporadice de ciumă.
În ceea ce priveşte COVID-19, în Mongolia s-au înregistrat doar 220 de cazuri de COVID-19 şi niciun deces, potrivit datelor Worldometer.
Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, a declarat pentru BBC că rinichii și carnea crudă de marmotă sunt considerate de localnici un remediu foarte eficient. „Spre deosebire de secolul al XIV-lea, acum știm cum se transmite această boală”, a spus medicul Shanti Kappagoda. „Știm cum să prevenim apariția acestei boli. De asemenea, putem trata pacienții cu antibiotice eficiente”.