Alertă pentru locuitorii Iașului. Comunele din zona metropolitană se închid una câte una. Ieșenii vor ieși din oraș numai cu declarație – GALERIE FOTO
Comuna ieșeană Ciurea a intrat de duminică, 29 noiembrie 2020, în carantină totală pentru următoarele 14 zile. Incidența de 8.28 la mia de locuitori a făcut ca localitatea aflată la marginea municipiului Iași să fie prima în care se aplică restricții de deplasare. Forțele de ordine au instituit filtre în zona carantinată, iar locuitorii au nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru a ieși din case. Mai multe comune din jurul municipiului se află la un pas de carantină totală din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19
Municipiul Iași riscă să se închidă total în perioada următoare. Din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus, cele mai mari comune din jurul orașului riscă să se închidă. Deja, comuna Ciurea a intrat în carantină totală pentru următoarele două săptămâni, decizie care ar urma să se aplice și pentru alte mari localități din jurul municipiului Iași. Vizate sunt comunele Miroslava, Lețcani, Rediu și Valea Lupului, unde numărul de infectări este în continuă creștere. Iar asta face ca și municipiul Iași să fie aproape blocat, mii de locuitori din zonele limitrofe fiind aproape în imposibilitatea de a ajunge la serviciu și nu numai. Decizia finală va fi luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași.
Comuna Lețcani, la un pas de închidere. Primarul vrea măsuri în satele din localitate
Incidența în comuna Lețcani a ajuns la 6.60 de infectări la mia de locuitori. Comuna cu peste 8.000 de locuitori a înregistrat o creștere constantă a cazurilor de COVID-19 în ultima perioadă. Numărul mare de infectări a făcut ca și autoritatea locală să ceară luarea unor măsuri urgente.
„Dacă o să emită ceva Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pe această speță, sigur că o să ne conformăm. Dacă se impune carantina în anumite zone din comună, atunci vom lua și noi măsurile care se impun. Oamenii au luat act de ceea ce am spus și încep să respecte măsurile. Avem însă la Cogeasca mai mulți rebeli, acolo fiind incidența cea mai mare. Probabil că acest sat va fi și primul izolat”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani
Explozie de cazuri în comuna Miroslava. Cea mai are comună din județ, aproape de carantină
Comuna Miroslava, cu peste 23 de mii de locuitori, a ajuns la o rată de infectare de 7.60 la mia de locuitori. Comuna de la marginea municipiului Iași este foarte aproape de Ciurea la acest capitol. Autoritățile județene au arătat că au luat în calcul o monitorizare mai amplă a acestor zone expuse.
„Incidențele cele mai mari la nivelul județului sunt pe zona metropolitană, respectiv Miroslava, Valea Lupului, Rediu și Lețcani. Noi monitorizăm situația, au fost suplimentate forțele de ordine pentru controale pe aceste zone. A fost intensificată colaborarea cu autoritățile publice locale. Dacă va fi nevoie, vom extinde zonele carantinate”, a spus prefectul Marian Grigoraș.
Dan Niță, primarul comunei Miroslava, a afirmat recent că situația în localitate a explodat și din cauza celor care vin din municipiu în carantină sau izolare, ceea ce a făcut ca incidența să crească în localitate.
Măsuri sporite în comuna Rediu după creșterea cazurilor de COVID-19
În comuna Rediu incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 5.60 la mia de locuitori. Comuna cu 8.000 de suflete se află lipită de municipiu, ambele intrări din Breazu și Păcurari urmând a fi monitorizate atent de autorități.
„Pentru a evita agravarea situației și creșterea numărului de bolnavi, îi rugăm pe cetățenii comunei să poarte mască și să păstreze distanța. Evitați vizitele și spațiile aglomerate în perioada următoare. Dacă vom respecta cu toții măsurile de protecție, pericolul infectării va scădea și vom putea reveni la obiceiurile de dinainte de pandemie”, a spus Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu.
Apel al primarului din Valea Lupului pentru evitatea carantinei în comuna de lângă Iași
O situație similară este și la Valea Lupului, localitate tranzitată de DE 583, principala poartă de intrare în municipiul Iași. Incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 7.83 la mia de locuitorii, iar comuna riscă să fie carantinată.
„Am încredere în responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Avem deja un prag al îmbolnăvirilor aproape de limită și numai de noi depinde evoluția pe mai departe. Apelul meu este respectarea normelor! Așa cum alții au dovedit că pot fi responsabili, sunt ferm convins că și locuitorii din Valea Lupului pot fi un exemplu! Aceasta este singura soluție pentru ca pe viitor să ne fie bine și să nu ajungem în situația de a fi carantinați, așa cum se întâmplă în alte comune ieșene, de exemplu”, a precizat Liviu Dulgheru, primarul comunei Valea Lupului.
Comuna Ciurea a intrat în carantină. 14 zile de chin pentru locuitorii comunei
De ieri, 29 noiembrie 2020, mai multe zone din comuna Ciurea au intrat în carantină pentru următoarele 14 zile. Zona carantinată este cuprinsă între stația CF Ciurea, strada Olarilor, Nord – Zanea, strada Arcașului, Est – Zanea, strada Pinului (DC spre Hlincea), Est – Ciurea, DJ 248 D spre Todirel, limita Ciurea – Picioru Lupului, Vest – Ciurea, DS spre Dumbrava, Sud – Lunca Cetățuii, intersecție DJ 248 C cu strada Barierei.
„În contextul instituirii zonei de carantină, la fața locului acționează echipaje mixte de jandarmi și polițiști, pentru realizarea filtrelor la intrarea/ieșirea din zona delimitată, asigurarea ordinii publice și respectarea măsurilor stabilite, a menționat prefectul Marian Grigoraș.
Locuitorii comunei vor putea merge la vot la finalul săptămânii viitoare pentru a-și exprima opțiunile la alegerile parlamentare 2020. De asemenea, nu este afectat transportul public CTP pe ruta 41, capătul de traseu fiind în afara zonei carantinate.
Lista restricțiilor pentru locuitorii afectați de carantină din județul Iași
Carantina impusă locuitorilor din zona metropolitană Iași presupune și o serie de restricții. Se interzice organizarea oricăror tipuri de evenimente în spații deschise sau închise, publice sau private. În plus, restaurantele și cafenelele (inclusiv terasele) se vor închide. Totodată, operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc își vor suspenda activitatea, iar structurile de primire turistică (pensiuni, hoteluri) vor fi închise. În cele 14 zile de carantină nu se pot organiza spectacole, concerte, iar slujbele religioase pentru cununie, botez sau înmormântare se vor face cu maximum 16 persoane. Accesul persoanelor în biserici pentru rugăciune individuală se va face respectând măsurile sanitare și distanță de 2 metri. Slujbele religioase în aer liber se vor desfaășura cu menținerea distanței de 1,5 metri între persoane. Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile deschise și închise pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
„Deplasarea în afara locuinței și în afara perimetrului supus carantinei va putea fi făcută doar pentru motive justificate. Deplasările se vor face în baza unei adeverințe de la angajator sau a legitimației de serviciu, respectiv în baza declarației generate automat pe telefon sau tipărită”, a mai precizat prefectul județului Iași.