Alertă epidemiologică într-un liceu! Specialiștii au confirmat infectarea cu râie
Alertă într-un liceu din Arad, acolo unde a fost înregistrat un caz de râie, descoperit în timpul unui control de rutină efectuat de medicul şcolii. Epidemiologii avertizează însă că mai mulţi copii ar putea fi infectaţi din cauza rapidităţii cu care se transmite scabia prin contactul cu pielea.
„Nu cred că este doar un singur caz, cred că sunt mai multe cazuri, doar că la noi nu au fost raportate aceste cazuri. Probabil ceilalţi copii au fost trataţi în ambulatoriile de specialitate”, a spus Cecilia Irimie, DSP Arad.
Caz de râie confirmat într-un liceu din Arad
Infecţia cu acest parazit a fost descoperită în timpul unui control de rutină efectuat de medicul şcolii. După descoperire, sălile de clasă au fost dezinfectate şi deparazitate.
„Transmiterea în scrabie este doar prin contact tegumentar. Risul există în orice colectivitate, acolo unde avem contact strâns între persoane”, a precizat Luminiţa Lucaci, medic epidemiolog.
Cazurile de râie în rândul elevilor sunt destul de rare, cel puţin în ultimii ani.
„În acest moment, ştim că a fost un caz de scabie. Evident că s-a anunţat DSP Arad şi s-au luat toarte măsurile care ţin de protocolul unor asemenea situaţii făcându-se dezinfecţie şi în acelasi timp s-au intensificat, s-au dublat măsurile de curăţenie în şcoală”, a transmis Marius Gondor, inspector şef ISJ Arad.
DSP Arad încearcă să găsească acum sursa de infecţie pentru a preveni răspândirea scabiei.
Ce este scabia
Scabia este o patologie care apare în urma infecției cu parazitul Sarcoptes. Aceasta apare cu precădere în grupurile mari de persoane și este foarte contagioasă. Din populatia globală, aproximativ 200 de milioane de pacienți au fost diagnosticați cu aceasta patologie.
Scabia reprezintă o erupție la nivel tegumentar însoțită de prurit (mâncărimi). În literatura de specialitate, boala se regăsește sub denumirea de râie sarcoptică.
Zonele predispuse pentru apariția scabiei sunt pliurile pielii și leziunile fine tegumentare. Cel mai adesea, râia se „instalează” între degetele de la mâini sau picioare, la nivelul cotului sau genunchiului, în zona genitală, sub unghii, în jurul mameloanelor sau sub accesoriile vestimentare (ceas, inel, brățară).
Printre semnele și simptomele specifice scabiei se regăsesc pruritul sever cu exacerbare pe timpul nopții și vezicule sau tumefacții la nivelul pielii, dispuse sub formă de linie ondulată.