Alertă de toxiinfecție alimentară în nouă pizzerii, măcelării și cofetării din Iași. Mai mulți angajați au fost depistați cu stafilococul auriu, după ce le-au fost prelevate probe de pe mâini
Mai mulți angajați care lucrează în pizzeriile, măcelăriile și cofetăriile din Iași, au fost depistați cu stafilococul auriu, după ce le-au fost prelevate probe de pe mâini. Specialiștii din domeniul sanitar veterinar susțin că aceste prelevări au fost făcute la solicitatea patronilor. Potrivit medicilor sanitar veterinari din Iași, în anul 2020 au fost depistate mai multe unități alimentare cu angajați purtători de stafilococ auriu comparativ cu anul 2019
Mai mulți angajați din Iași din nouă pizzerii, măcelării și cofetării au fost declarați pozitivi cu stafilococ auriu, după ce specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Iași au prelevat probe de pe mâinile angajaților, la solicitarea patronilor. Potrivit specialiștilor din domeniu, angajatorii din Iași, speriați de pandemia de COVID-19, au vrut să fie siguri că personalul nu este infectat și că măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus sunt cele mai sigure. O surpriză neplăcută au avut, însă, când au aflat că angajații au fost depistați cu stafilococul auriu.
Specialist din cadrul DSVSA Iași, despre angajații din Iași: „Am constatat o creștere a testelor pozitive la stafilococ”
Potrivit specialiștilor din domeniu, aceste teste pentru angajații din Iași se fac contracost, în laboratorul din Copou. Probele au fost prelevate corect de către specialiștii DSVSA, astfel că rezultatele sunt sigure 100 la sută.
„Am avut multe teste de sănătate prelevate de pe mâini, anul acesta, de la lucrătorii din cofetării, măcelării, pizzerii, și am constatat o creștere a testelor pozitive la stafilococ. Dacă tot ne spălăm atât de des, ar trebui să nu fie atât de multe situații de acest fel, mai ales că în anii precedenți nu erau situații multe de acest fel. După depistarea unui angajat cu stafilococ, acesta nu mai are voie să vină la serviciu până nu se finalizează ancheta epidemiologică și testul se negativează”, au precizat specialiștii din cadrul DSVSA Iași.
Toxiinfecțiile alimentare sunt provocate, de cele mai multe ori, de angajații care au stafilococ auriu
Specialiștii mai spun că 80 la sută din cazurile cu toxiinfecție alimentară sunt cauzate de persoanele infectate cu stafilococ auriu.
„Patronul unității alimentare trebuie să își ducă personalul suspect la testare la laboratorul de medicină umană, dar, anul acesta, patronii au solicitat efectuarea acestor probe în rândul angajaților cu care lucrează. Își doresc să știe care este situația în unitățile lor alimentare. Noi le-am recoltat corect și rezultatele au fost pozitive. Teste de prelevare făceam și în anii anteriori, însă incidențele de infectare cu stafilococ nu erau atât de mari. Studiile de specialitate arată că toxiinfecțiile alimentare, în peste 80 la sută din cazuri, sunt produse de purtătorii umani de stafilococ”, specifică specialiștii DSVSA Iași.
Specialiștii din cadrul DSVSA vor efectua mai multe controale la fermele zootehnice din Iași și Bacău
În această perioadă, specialiștii din cadrul DSVSA Iași vor efectua mai multe controale la fermele zootehnice.
„A scăzut volumul probelor analizate, anul acesta, în laboratorul nostru, probabil și din cauza faptului că au fost reduse activitățile operatorilor economici. Noi derulăm și programul de autocontrol, campania de pestă porcină. La fermele de păsări verificăm campylobacter, o bacterie care se dezvoltă la aceste păsări și, în această perioadă, verificăm fermele din județele Iași și Vaslui. Anul acesta, laboratorul de virusologie a obținut acreditare pentru a se lucra probele de rabie din Republica Moldova, deci vom avea mai multe probe și de aici”, au mai spus reprezentanții DSVSA Iași.
Ce este stafilococul auriu?
Stafilococul auriu este o bacterie care poate cauza infecții grave și se transmite de la o persoană la alta sau atingând obiecte contaminate cu stafilococ, precum echipamente din sala de sport, telefoane, clanțele ușilor, telecomenzi, butoanele din lift. Persoanele care se îmbolnăvesc cu această bacterie fac toxiinfecții alimentare, care pot avea efecte grave asupra organismului. Complicatiile apar, însă, atunci când superbacteria pătrunde în organism, prin diverse leziuni ale pielii, cum ar fi tăieturi, înțepături sau chiar zgârieturi.
Odată ce trece în sânge, în funcție de sistemul imunitar al fiecăruia, stafilococul poate ajunge la articulații, în oase sau la organe vitale precum inima și plămânii. În cazurile grave, infectarea lor poate duce chiar și la deces. Cele mai multe infecții cauzate de stafilococul auriu apar la nivel cutanat sau la nivelul țesutului moale: abcesul cutanat, sindromul stafilococic al pielii opărite, febră, intoxicația alimentară, septicemie, sindromul de șoc toxic – aceasta afecțiune cu potential fatal poate fi cauzată de toxinele produse de bacteria stafilococului auriu și apare, în general, artrita septică.