Alertă de poluare cu petrol pe Dunăre! Apele sunt afectate pe o lungime de minim 6 kilometri
Poluarea cu petrol s-a produs pe Dunăre pe o lungime de şase kilometri până la ecluza Porțile de Fier I, a anunțat marți seara Administrația Națională Apele Române.
Reprezentanții Apelor Române au descoperit o poluare cu petrol pe Dunăre, pe o lungime de 6 kilometri.
„Din primele date, este vorba despre irizații petroliere care se întind de la km fluvial 936 până la ecluza Hidrocentralei Porțile de Fier I”, transmit reprezentanții Apelor Române.
O echipă de la Apele Române s-a deplasat imediat la fața locului
La fața locului s-a deplasat o echipă de la Apele Române pentru a preleva probe de apă pentru a stabili sursa poluării.
„Informația a fost primită astăzi de colegii noștri din cadrul Apele Române Jiu – Sistemul de Gospodărire a Mehedinţi din partea reprezentanților Poliției de Frontieră în timp ce aceștia se aflau în misiune de intervenție. O echipă de la Apele Române s-a deplasat imediat la fața locului și a prelevat probe de apă pentru a stabili sursa poluării”, mai precizează sursa citată.
Totodată, reprezentanții Hidroelectrica S.A au acționat în cursul serii cu material spilsorb și au montat un baraj absorbant pentru stoparea poluării.
„Echipele noastre monitorizează în continuare evoluția situației de la fața locului, în amonte și în aval de Hidrocentrala Porțile de Fier I”, conchid reprezentanții Apelor Române.
Cel mai nepoluat oraș din Europa
Atunci când vorbim de întreaga Europa, cele mai nepoluate orașe au fost Umea (Suedia), Faro și Funchal (Portugalia), mai anunța Agenția Europeană de Mediu (AEE).
Orașele sunt clasate, de la cel mai curat, la cel mai poluat, pe baza nivelurilor medii de particule fine (PM 2,5). Datele au fost colectate de la peste 400 de stații de monitorizare din țările-membre, în ultimii doi ani calendaristici.
Iar din 2020 până în 2021, calitatea aerului a fost bună în doar 11 orașe, ceea ce înseamnă că nivelurile de PM 2,5 au fost sub ghidul de sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru expunerea pe termen lung la PM 2,5 de 5 micrograme pe metru cub de aer (5 μg/m3). Ghidul a fost depășit în 97% din cele 343 de orașe europene incluse în vizualizator.