Alertă de îmbolnăvire! Un pericol uriaș îi pândește pe fermierii care au achiziționat porumb provenit din Ucraina
Un pericol uriaș îi pândește pe fermierii care au achiziționat cantități de porumb provenit din Ucraina. Specialiștii transmit un semnal de alarmă, produsele sunt contaminate!
Fermierii din Iași ar putea avea probleme semnificative în ceea ce privește producția, din cauza mai multor cantități de porumb contaminat din Ucraina. Astfel, cei care folosesc materia primă pentru hrana animalelor ar putea suferi pierderi uriașe.
Mai exact, se pare că animalele și păsările hrănite cu acest porumb nu se vor mai dezvolta și vor fi predispuse la multiple boli. Specialiștii au descoperit micotoxine din substanțe toxice sintetizate de mucegaiuri (ciuperci) care pot afecta grav sănătatea animalelor. Mai mult decât atât, aceștia trag un semnal de alarmă și îndeamnă fermierii să trimită spre analiză produsele ce urmează a fi folosite drept hrană pentru animale.
Un pericol uriaș îi pândește pe fermierii care hrănesc animalele cu porumb adus din Ucraina
Specialiștii din domeniu trag un semnal de alarmă și susțin faptul că un pericol uriaș îi pândește pe fermierii care hrănesc animalele cu materia primă adusă din Ucraina. Se pare că mai mulți furnizori din Iași ar comercializa boabe de porumb provenite din Ucraina, o materie primă indispensabilă și folosită pentru hrana animalelor. Atât porcii, cât și păsările se pot îmbolnăvi în urma consumului acestui produs.
Mai mult decât atât, pericolul ar fi deosebit de mare și în perioada de gestație a animalelor. Mai exact, din probele prelevate au fost descoperite foarte multe specii de mucegai. Vomitoxina, cunoscută și sub numele de deoxinivalenol (DON), este o tricotecenă de tip B, un epoxi-sesquiterpenoid, micotoxina este prezentă la un nivel record în boabele de porumb provenite din Ucraina. Precizăm faptul că apare predominant în cereale, cum ar fi grâul, orzul, ovăzul, secara și porumbul, dar mai rar în orez, sorg și triticale. Astfel, materia primă nu este de calitate, ci se pare că ar fi fost mucegăită, însă aerisită și comercializată fermierilor din Iași.
Urmele nu ar putea fi observate cu ochiul liber, din această cauză este necesară recoltarea unor probe ce trebuie transmise către laboratorul de analize înainte de achiziționarea produsului. În caz contrar, dacă fermierii nu vor verifica hrana prin probele prelevate, își pot compromite afacerile, riscând falimentul. Se pare că problema porumbului contaminat ar putea fi mai gravă decât gripa aviară sau alte boli. Important de precizat este că specialiștii au transmis și faptul că nu au fost întâlnite, până în prezent, probe atât de contaminate.
Din această cauză, produsele nu vor furniza animalelor proteinele necesare, iar acest lucru va aduce cu sine multiple boli. Precizăm faptul că aceste micoexime apar în momentul în care recoltarea nu se face conform standardelor. Mai exact, dacă materia primă a fost recoltată verde, umedă sau dacă, pe parcursul transportului, umiditatea a fost la un nivel ridicat, produsul a dezvoltat mucegai. Important de precizat este și faptul că în ce privește consumul de către om al animalelor care au fost hrănite cu acest produs nu constituie un pericol pentru sănătate.
Pentru a evita problema scăderii productivității, fermierii care au achiziționat de la comercianți cantități de materie primă ce au fost aduse din Ucraina trebuie să combine cantitățile de porumb cu grâu, semințe de floarea-soarelui sau alte suplimente pentru a minimiza, pe cât posibil, cantitatea uriașă de micotoxine.
Exporturile României au scăzut semnificativ, iar Ucraina beneficiază de scutiri de taxe
Exporturile fermierilor din România au scăzut cu 1,5 milioane de tone de grâu în timp ce, contrar produselor contaminate care se pare că ajung în țara noastră, Ucraina beneficiază de scutiri de taxe. Important de precizat este și faptul că nu există suficiente capacități de stocare în statele membre, iar cantitatea de cereale ce este blocată în regiunile de graniţă provoacă o competiţie neloială.
Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar preţul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova nu pot valorifica producţia lor la preţuri care să acopere costul de producţie, cu atât mai puţin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic.
Un pericol uriaș îi pândește pe fermierii care au achiziționat de la comercianții din Iași porumb adus din Ucraina. Acesta ar fi contaminat și, bineînțeles, un pericol pentru animalele care îl consumă.