Alertă de contaminare în râul Prut. Imagini de groază pe cursul de apă din zona Ungheni din județul Iași – FOTO

de: Vlad Rotaru
02:00, 25 dec. 2020

Descoperire șocantă în râul Prut. La mai mulți pești de pe cursul de apă a fost descoperit un parazit care se poate transmite foarte ușor și la om prin consum. Profesorul ieșean Silviu Gurlui a arătat imagini cu peștii pescuiți din zona Ungheni, județul Iași, și care prezintă urmele unui parazit

O nouă situație de alertă pe cursurile de apă din zona județului Iași. Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a arătat că în zona Ungheni, pe râul Prut, au fost descoperiți pești purtători ai unui parazit care afectează și omul. Profesorul ieșean a explicat faptul că parazitul Anisakis afectează mai mulți pești și că atât pescarii, cât și autoritățile trebuie să monitorizeze mai atent situația.

Alertă pe râul Prut în zona județului Iași. Parazit identificat la peștii din cursul de apă

Profesorul ieșean a explicat și cum s-a ajuns la o asemenea situație cu fauna piscicolă din râul Prut.

„Recent, a fost constatată din nou prezența paraziților (viermilor) Anisakis la peștii de pe Prut, zona Ungheni. Acești paraziți au câțiva centimetri în lungime, mai puțin de 1 milimetru în diametru și stau arcuiți în zonele roșii ale peștilor ca arcul de la ceas! Cam 3 din 5 pești pescuiți au fost găsiți infestați. Sigur, pot fi cazuri izolate, însă acest lucru trebuie verificat în alte puncte și confirmat sau infirmat de către pescari, autorități etc.!”, a spus profesorul Silviu Gurlui.

Panică pe râul Prut în zona Iașului. Ce s-a constatat la peștii din apă?

Profesorul ieșean a explicat că astfel de cazuri nu trebuie ignorate.

„Dar trebuie să știm și să fim atenți. Peștii descoperiți infestați au avut în medie 2-3 viermi. Aceștia pot fi localizați ușor în zonele mai roșiatice. Acești viermi, dacă sunt ingerați în mod accidental, pot cauza probleme specifice. Anisakis poate fi distrus prin păstrarea peștilor la rece, adică 1 zi la minus 20 de grade Celsius sau 4 zile la minus 15 grade Celsius. De asemenea, poate fi adus la temperaturi de peste 60 grade Celsius timp de peste 1 minut”, a mai spus profesorul ieșean.

Acesta a mai precizat și cum se pot manifesta paraziții în corpul uman.

„Boala clinică la om este cauzată de pătrunderea larvelor în peretele stomacului sau intestinului subțire și se caracterizează prin dureri abdominale ușoare până la severe, indigestie, greață, vărsături și, ocazional, reacții alergice hipersensibile, cum ar fi urticarie, angioedem și anafilaxie”, a mai spus Silviu Gurlui.

O altă alertă ce a cuprins râul Prut din cauza poluării de la Fortus SA Iași

Râul Prut a mai fost cuprins de poluare și în anii anteriori. La vremea respectivă, autoritățile s-au luptat cu o poluare masivă provenită de la fostul combinat de utilaj greu din CUG, actualul Fortus SA. În iarna lui 2017, de pe urma unei poluării cu uleiuri și hidrocarburi de la Fortus SA, râurile Nicolina și Bahlui au fost puternic afectate. Au fost montate mai multe baraje plutitoare pe cursurile de apă pentru a se limita proporțiile poluării. Inițial, poluarea a ajuns din cursul de apă Nicolina, apoi pe Bahlui, amenințând cursurile Jijia și Prut.

Autoritățile au încercat să țină sub control situația pentru ca niciunul din cursurile de apă să nu fie afectate. În ultima perioadă, mai multe cursuri de apă din județul Iași au fost afectate atât din cauza deșeurilor aruncate la întâmplare, dar și a unor deversări necontrolate. Mai mult, municipiul Iași a mai fost afectat și din cauza pulberilor în suspensie în ultimii ani, semnalele de alarmă fiind tot mai dese.