Alertă de catastrofă ecologică în Marea Neagră. A eșuat un vapor încărcat cu o substanță extrem de periculoasă
Un vapor încărcat cu o substanță foarte de periculoasă, s-a răsturnat la 60 de km de Vama Veche, Marea Neagră. Autoritățile Bulgare a decretat stare de urgență.
Substanța încărcată în vapor este un îngrășământ toxic numit uree.
Pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră
După ce un vapor încărcat cu uree, un îngrășământ extrem de toxic, a eșuat la 60 de km de Vama Veche. Astfel că, viața mai multor animale protejate de lege și a viețuitoarelor din mare este pusă în pericol de mii de tone care riscă să ajungă în mare.
Cantitatea prezentă pe vaporul eșuat este de aproape 3.000 de tone.
Bulgaria a decretat stare de urgență. Autoritățile românești se bazează pe direcția vântului
După ce timp de mai multe zile, incidentul a fost ignorat de către autoritățile de acolo, vasul s-a răsturnat, stârnind interesul acestora. După 10 zile de la eșuarea vaporului, bulgarii au analizat în sfârșit situația, decretând stare de urgență și anunțând autoritățile din România.
Cu toate astea, autoritățile românești au declarat că nu sunt atât de îngrijorați de situația prezentă. Argumentele lor se bazează pe faptul că într-adevăr trebuie făcut ceva, însă momentan vântul bate spre sud, îndepărtând pericolul de țara noastră.
Responsabilitatea cade pe Bulgaria
Specialiștii spun că în mod teoretic situația nu reprezintă un pericol iminent pentru țara noastră, însă realitatea de la fața locului poate sta diferit. Acest lucru se va stabili după ce organizațiile de mediu împreună cu autoritățile implicate vor merge acolo pentru a strânge informații.
Este important totuși de acționat, asta pentru ca nicio viețuitoare și specie protejată să nu sufere din cauza poluării masive. Responsabilitatea principală pentru rezolvarea problemei cade, conform autorităților românești, pe Bulgaria.
Întrebați cum ar acționa țara noastră dacă situația ar depinde de noi, oficialii români au afirmat că ar lucra în colaborare cu oficialii bulgari, cu organizațiile de mediu, acționând după procedurile prevăzute în Planul Contingență.