Alergiile respiratorii

de: BZI.ro
10:11, 14 feb. 2022

Ce este alergia?

Alergia este un răspuns excesiv și anormal al sistemului imunitar în urma contactului cu o substanță străină numită alergen.

Alergenul, complet inofensiv pentru unii, este considerat periculos de către persoanele sensibilizate și poate provoca o reacție alergică.

Reacția alergică are loc în 2 etape:

  1. În primul rând, are loc o fază de sensibilizare în timpul căreia sistemul imunitar identifică substanța ca alergen
  2. Apoi, când organismul intră din nou în contact cu alergenul, se declanșează reacția alergică

    Această disfuncționalitate a sistemului imunitar, face ca organismul să reacționeze anormal la contactul cu substanțele inofensive prezente în aer.

Principalii alergeni respiratorii sunt acarienii, polenul, părul de animale și mucegaiurile. Inhalate, acestea pot provoca reacții inflamatorii la nivelul nasului, ochilor, gâtului și bronhiilor. Așa apare rinita sau astmul alergic, care, netratate, se pot agrava în timp și pot duce la complicații.

Reacția alergică se poate manifesta în următoarele moduri:

Rinita alergică, uneori cu debut brusc, semnele care sugerează rinita alergică sau rinoconjunctivita alergică sunt: secreție nazală apoasă, congestie nazală, strănuturi, mâncărime la nivelul nasului și/sau a gurii, conjunctivită. Dacă este netratată, rinita alergică se poate agrava și poate duce la astm alergic.

Astmul alergic, se manifestă prin dificutați de respirație, apăsare în piept, tuse uscată, respirație șuierătoare.

Eczeme, urticarie se manifestă prin roșeață și mâncărimi ale feței, a scalpului și a pliurilor de flexie ale membrelor, pliul cotului.

Aceste tulburări persistă atât timp cât persoana este în contact cu substanța alergenă.

Alergia poate provoca complicații si în sfera ORL (nas, gât, urechi) și pe tractul respirator inferior (bronhii), și anume:

Inflamații și infecții: otite, sinuzite, angină, în special la copii

Apnee în somn și consecințele ei: tulburări de somn, oboseală

Astm bronșic: 80% din astmul bronșic este de origine alergică

În cele mai severe cazuri, simptomele alergice afectează calitatea somnului și duc la oboseală și la probleme de concentrare. Copiii alergici pot întâmpina dificultăți școlare din cauza alergiei. Pot apărea consecințe ca iritabilitate, oboseală, lipsă de atenție, dificultăți de concentrare, tulburări de somn și somnolență diurnă, chiar și afectarea memoriei de scurtă durată.

Alergiile respiratorii afectează productivitatea, până în punctul de a fi principala cauză a pierderii productivității la nivel mondial, înaintea bolilor cardiavasculare.

Factorii de risc

Alergia nu este o boală contagioasă, nu este legată de un virus anume și poate afecta pe oricine de la o vârstă fragedă.

Predispoziția genetică

Persoanele alergice au anticorpi specifici IgE care recunosc alergenii și declanșează apoi inflamația când intră în contact cu aceștia.

Predispoziția indivizilor de a dezvolta un răspuns de tip IgE la alergenii de mediu se numește atopie. S-a demonstrat că există o predispoziție familială care face posibilă determinarea riscului ca un copil să fie alergic.

Riscul de a dezvolta o alergie respiratorie crește în familiile cu alergii.

  • Dacă niciunul dintre părinți nu este alergic, există între 5 și 15% șanse ca un copil să dezvolte alergii
  • Dacă unul dintre părinți este alergic, șansele cresc la 20-40%
  • Dacă ambii părinți sunt alergici, șansele sunt de 40-60% iar dacă ambii părinți au aceeași patologie alergică, șansele sunt de 80%.

Predispoziția alergică este cea care se transmite și nu alergia în sine. Copiii nu vor fi neapărat reactivi la același tip de alergie.

Factorii care favorizează alergiile

Mediul

Modificarea mediului și a stilurilor de viață, creșterea urbanizării, poluarea, fumatul activ sau pasiv și schimbările în obiceiurile noastre alimentare sunt toți factori care favorizează progresia alergiei. Mai multe studii recente care folosesc abordări diferite pentru măsurarea poluării aerului arată că există o legătură între poluare, alergii respiratorii și astm. În plus, riscul de a muri dintr-o cauză respiratorie este de 3 ori mai mare în orașele cu cele mai mari concentrații de ozon decât în cele cu nivel mai scăzut.

Igiena exagerată

Mulți specialiști se bazează pe teoria igienistă pentru explicarea evoluției alergiilor: copiii sunt prea protejați când sunt mici și prea rar expuși la agenți patogeni externi. Se pare că acest lucru face ca sistemul imunitar să reacționeze împotriva tuturor proteinelor comune ale vieții de zi cu zi.

S-a demonstrat că incidența bolilor alergice este mai mică la copiii care locuiesc în familii numeroase și dezvoltă mai multe infecții. Într-adevăr, un nou-născut supus unui mediu infecțios ar fi mai bine protejat de bolile alergice. La fel, studii au demonstrat un rol protector al modului de viață „rural” (inclusiv condiții specifice precum apropierea de animale sau un nivel mai scăzut de igienă), sau dimpotrivă un risc crescut legat de administrarea medicamentelor de la o vârstă fragedă (cum ar fi poate o utilizare timpurie a antibioticelor).

Tratamentele alergiei

Desigur, primul pas este reducerea expunerii la alergen.

Prin eliminarea oricărui contact cu alergenul, se evită declanșarea simptomelor.

Alergia la acarieni – lupta împotriva acarienilor începe cu patul și așternutul în care dormim. Acarienilor le place mediul cald și umed din pat care le oferă ocazia să se înmulțească rapid. Daca avem grijă să reducem umiditatea sub 50%, să aerisim și să menținem o temperatură de 18-20%, să folosim huse antiacarieni, putem reduce numărul acarienilor și implicit simptomele.

Alergia la polen – evitarea ei este mai complicată deoarece polenul se găsește peste tot în natură. Semințele de polen sunt atât de mici încât nu le poți vedea iar vântul le poartă ușor. Cu toate acestea, se pot evita ieșirile în perioadele de polenizare (primăvara și vara), folosirea aerului condiționat în aceste perioade, în locul ferestrelor larg deschise, spălarea părului înainte de culcare.

Alergia la părul de animale – este mai ușor de ținut sub control dacă se evită contactul cu animalele de companie.

Chiar dacă aceste măsuri preventive de reducere a expunerii la alergen dau rezultate bune, ele nu elimină complet sursele și nu vindecă alergia.

Există tratamente medicamentoase care reduc intensitatea simptomelor și combat inflamația cauzată de alergie dar nu tratează cauza apariției și nu vindecă boala. Este vorba de antihistaminice, corticosteroizi, bronhodilatatoare, vasoconstrictoare.

Singura terapie care acționează asupra sistemului imunitar pentru a-l echilibra este imunoterapia sau desensibilizarea și are rezultate pe termen lung. Este un tratament țintit care constă în administrarea treptată a dozelor crescânde de extract alergen pacientului (subcutanat sau sublingual) și care reduce în timp hiperreactivitatea sistemului imunitar. Aceste tratamente se derulează pe termen lung și pot dura între 3 și 5 ani.