Alergie la purici. Ce factori sunt declanșatori

de: Cristian Zavastin
09:53, 02 mart. 2021

Orice proprietar de animal de companie s-a confruntat măcar o dată cu problema puricilor. Dacă ai în casă o pisică sau un câine, cu siguranță ai avut de rezolvat problema puricilor și a alergiilor produse de acestea prietenulu itău necuvântător dar și proprietarului.

Alergiile la purici, la om, pot să apară în urma contactului cu animalele de companie care au purici. Acestea nu se manifestă la toți oamenii care vin în contact cu animalul, cei mai afectați fiind copii și femeile cu pielea foarte sensibilă.

Din momentul declanșării alergiei, se formează pe piele pete roșii care vor fi însoțite de o mâncărime puternică, apropiată de cea dată de scabie. În centrul înțepăturii există un punct roșu, iar pielea este mai fierbinte la atingere.

Sunt cazuri când alergia se manifestă prin apariția unor pete albe pe piele. Foarte important este să nu scărpinați acea zonă pentru a nu o zgâria. În mod normal, mâncărimea ar trebui să dispară după câteva ore. Trebuie avut în vedere și faptul că zona unde s-a produs înțepătura nu trebuie intre în contact cu apa.

În cazul copiilor, pe lângă inflamarea pielii și apariția petelor poate da o stare de agitație, febră, dificultăți de respirație și, în unele cazuri, diaree. În unele cazuri, mai grave, se poate manifesta urticaria.

Cum să preîntâmpini alergia la purici

Cel mai folosit tratament pentru a nu ajunge la alergie este să spălați imediat locul înțepător cu săpun sau dezinfectant antibacterian. După, puneți gheață la locul înțepăturii pentru a preveni inflamarea.

O altă variantă pentru a preîntâmpina apariția alergiei este folosirea mentolului și soluției de calamină. Ulterior trebuie aplicată o cremă steroidă pentru a grăbi vindecarea rănilor.

Cum să tratezi alergia la saliva de purici

În urma înțepăturii de purice, saliva acestuia pătrunde în zona unde a avut loc înțepătura. Saliva puricilor conține substanțe toxice care duc la apariția unei reacții alergice.

Apariția dermatitei este o reacție patologică a sistemului imunitar, care se manifestă chiar și în zonele afectate ale pielii.

La începutul alergiei, trebuie să ștergeți pielea cu alcool de camfor sau cu unguent sulfuric pentru a evita debutul procesului inflamator. Puteți folosi și un suc de citrice. Pentru a scăpa de mâncărimea puternică se recomandă folosirea unei soluții obținute în urma amestecării unei jumătăți de linguriță de bicarnonat de sodiu într-o cană de apă.

În unele cazuri, puricii pot fi purtătorii unor infecții și boli foarte peircuaaose precum ciuma, tifosul sau pseudotuberculoza.

Alergiile animalelor la înțepăturile de purici

În cazul prietenului dumneavoastră necuvântător, acesta poate dezvolta alergii la înțepăturile de purici, ce se manifestă prin scărpinatul zonei afectate și roșeața pielii.

Dermatita alergică determinată de înțepătura de purice apare ca și manifestarea organismului la o infestare masivă cu purici.

Pruritul este un simptom intens și foarte stresant pentru animal. Acesta se poate manifesta pe tot corpul, dar cu precădere în zona lombo-sacrală, la baza cozii, uneori pe partea internă a coapselor, inghinal sau pe gât.

Boala se manifestă, în cazul animalelor, în momentul în care sistemul imunitar cedează la factorul lezant deoarece acesta apare în mod periodic.

În acest caz, dermatita alergică este dată de un parazit care acționează în funcție de condițiile de mediu, fiind cel mai des întâlnită vara sau în perioadele lungi cu temperaturi ridicate.

Ca tratament, după eliminarea puricilor de pe animalul de companie este folosit pentru prurit cortizonul și antihistaminicele.