Alergie la bebeluși. Tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și tratament

de: BZI.ro
13:31, 24 aug. 2023

Multe mame vor să afle cum pot trata o alergie la bebeluși. Alergiile micuților reprezintă o problemă supărătoare pentru părinți, iar cauzele și simptomele sunt diverse și pot cauza în timp afecțiuni grave. Iată tot ce trebuie să știi despre cauze, simptome și tratament.

Alergie la bebeluși

Alergiile la bebeluși sunt multiple și pot fi influențate de diferiți factori. De la factorii ereditari până la expunerea la tot felul de alergeni sau un sistem imunitar precar, toate pot crește riscul de apariție al alergiilor de sezon sau permanente.

Este binecunoscut faptul că sistemul imunitar al bebelușilor este în curs de dezvoltare, iar expunerea la diferiți factori din mediul extern pot determina apariția alergiilor. Printre cele mai frecvente tipuri de alergii se află alergiile alimentare, alergiile de contact, alergia la polen și dermatita atopică.

Bebelușul se poate confrunta cu o alergie alimentară cauzată de reacții adverse la laptele de vacă sau la ouă. Micuțul se poate confrunta și cu o alergie de contact care apare atunci când bebelușul reacționează în mod nedorit la anumite substanțe din produse de igienă, plante, materiale din mediul înconjurător.

Alergia la bebeluși poate fi recunoscută prin câteva simptome clare precum erupții cutanate, urticaria, roșeața pielii, mâncărime la nivelul pielii și umflare. De asemenea, pot apărea și câteva simptome respiratorii precum congestie nazală, strănut, tuse, respirație șuierătore. Simptomele digestive sunt cele mai dificile de suportat pentru bebeluși.

În cazul unei alergii digestive pot să apară vărsăturile, diareea, constipația și durerile abdominale. Toate aceste simptome sunt însoțite de instabilitate comportamentală, oboseală, insomnie și dificultăți în alimentație. Fiecare bebeluș experimentează diferit simptomele alergiilor. Este important ca părinții să fie atenți la fiecare schimbare pe care o observă la copilul lor și să consulte imediat medicul specialist.

Cum se tratează alergiile celor mici

Alergiile în cazul bebelușilor sunt supărătoare, iar cauzele sunt diverse. Multe mămici se confruntă cu această problemă a micuților. În cazul unei alergii cutanate se recomandă ca pielea să fie menținută curată și hidratată, să se folosească pentru bebeluși produse hipoalergenice și să se evite factorii declanșatori care pot agrava simptomele.

În cazul alergiilor digestive se recomandă de către medicul specialist un tratament medicamentos și o alimentație care să atenueze simptomele supărătoare.  Printre alimentele la care copilul poate fi alergic se află laptele de vacă, ouăle, peștele, nucile, soia, cerealele cu gluten.

Alergiile la bebeluși se tratează ușor dacă sunt identificate rapid cauzele care declanșează această problemă. Fie că este vorba de o alergie cutanată, o alergie respiratorie sua o alergie alimentară, tratamentele sunt diverse și adaptate în funcție de organismul celui mic. Bebelușii pot suferi de mai multe tipuri de alergii. Alergia la bebeluși trebuie tratată cu seriozitate de către părinți, deoarece reprezintă un lucru deranjant pentru cei mici. Orice alergie la bebeluși trebuie tratată cu seriozitate, deoarece poate provoca reacții de la moderate până la letale. Dacă bebelușul prezintă simptomele unei alergii, atunci este esențial ca părinții să discute cu pediatrul pentru ca micuțul să primească tratamentul potrivit. Alergiile sunt frecvente la cei mici, mai ales că sistemul imunitar este în formare.