Alergia la polen: tipuri, simptome, cauze, tratament
Rolul polenului este acela de a fertiliza floarea feminină, pentru a reproduce speciile de plante. Polenul poate fi răspândit de păsări sau insecte (albine, fluturi). Unele plante produc cantități mici de polen care sunt răspândite de păsări și insecte de la o plantă la alta. Alte plante produc cantități mari de polen și sunt dependente de vânt pentru a-l răspândi, pe suprafețe foarte mari. În aceste condiții, polenul poate provoca alergii la unele persoane sensibile.
În acest articol îți spunem tot ce trebuie să știi despre alergia la polen: cauze, simptome, tratament, tipuri de alergii la polen.
Tipuri de alergii la polen
Există sute de specii de plante care eliberează în aer polen, declanșând reacții alergice. Cele mai frecvente cazuri de alergii sunt cauzate de polenul de:
- mesteacăn: polenul de mesteacăn este unul dintre cei mai comuni alergeni care se manifestă în timpul primăverii. Un singur mesteacăn poate produce mai mult de 5,5 milioane boabe de polen.
- stejar: polenul de stejar poate rămâne în aer pentru perioade mai lungi de timp, iar acest lucru poate provoca reacții severe la persoanele alergice.
- iarbă: iarba este principalul declanșator al alergiilor la polen în lunile de primăvară și vară. Nu toate tipurile de iarbă declanșează alergii.
- buruieni: alergiile la polenul buruienilor sunt mai frecvente în perioada august-noiembrie. Acest tip de polen poate călători sute de kilometri și poate supraviețui unei iarni blânde.
Simptomele alergiei la polen
În cazul alergiei la polen este posibil să apară simptome precum:
- strănut;
- congestie nazală;
- guturai;
- respirație șuierătoare (2).
Unii medici alergologi recomandă păstrarea unei evidențe a simptomelor. Iată ce informații ar trebui să includă acest jurnal despre simptome:
- dacă se manifestă în interiorul sau în afara casei;
- perioada din an/din zi în care se manifestă;
- dacă se manifestă după administrarea unor medicamente pe bază de plante;
- dacă se manifestă după consumul unui aliment sau a unei băuturi;
- dacă apar după o înțepătură de insectă (3).
Diagnosticarea alergiilor la polen
Dacă simptomele apar în aceeași perioadă a anului, se recomandă să consulți medicul alergolog. Acesta va dori să cunoască simptomele care au apărut. În plus, poate propune teste pentru evaluarea alergiilor. Pentru a testa alergia la polen, alergologul poate solicita analize de sânge, sau un test alergologic. Rezultatele vor fi interpretate și luate în considerare împreună cu istoricul clinic al pacientului.
Tratarea alergiei la polen
Cea mai bună metodă de gestionare a alergiei la polen este reducerea expunerii la acesta. Iată câteva sfaturi prin care se poate face acest lucru:
- stai în interior dimineața: aceasta este perioada în care polenul de iarbă circulă mai mult.
- evită cositul ierbii, sau poartă mască. Cel mai bine ar fi să rămâi în casă în timpul cositului.
- evită picnicurile în parcuri, sau la țară, în timpul sezonului de polen.
- poartă ochelari de soare pentru protecția ochilor.
În ceea ce privește tratamentul alergiei la polen, medicul alergolog poate recomanda tratamente pentru reducerea simptomelor, cum ar fi:
- antihistaminice;
- decongestionante (orale sau sub formă de spray nazal);
- spray-uri nazale cu corticosteroizi;
Dacă medicul consideră necesar, poate recomanda imunoterapie alergenă (desensibilizare), care presupune o serie de injecții, tablete, spray-uri, picături administrate sub limbă de doze foarte mici de alergen, pe o perioadă lungă de timp. Această metodă ajută la îmbunătățirea toleranței la tipurile de polen care declanșează alergia și la reducerea simptomelor (1).
Important de reținut!
Se consideră urgență medicală dacă:
- pacientul nu poate respira;
- pacientul nu poate vorbi sau vorbește cu dificultate;
- simptomele se agravează foarte repede,
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
(1) Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy, „Pollen Allergy”, accesat în data de 10.04.2023: https://www.allergy.org.au/patients/allergic-rhinitis-hay-fever-and-sinusitis/pollen-allergy#:~:text=Pollen%20allergy%20causes%20allergic%20rhinitis&text=Symptoms%20are%20caused%20by%20the,Itchy%20ears%2C%20throat%20and%20palate.
(2) American College of Allergy, Asthma, & Immunology, „Pollen allergies”, accesat în data de 10.04.2023: https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/pollen-allergies/
(3) Better Health, „Pollen Allergies”, accesat în data de 10.04.2023: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/pollen-allergies
Sursa foto: Shutterstock
Imaginea se descarcă aici.