Alei distruse, în Cimitirul Eternitatea! Monumentul istoric este lăsat în paragină
Mai multe alei distruse în Cimitirul Eternitatea îngreunează accesul auto. Aleile pietruite încep să se degradeze încet, dar sigur. Pe unele căi de acces auto s-au format gropi adânci. Pe altele, rădăcinile copacilor crescuți pe margini au ridicat pavajul de piatră. Astfel s-au format denivelări care îngreunează accesul autoturismelor
Odată cu trecerea timpului, din ce în ce mai multe alei distruse apar în Cimitirul Eternitatea. Toate aceste alei sau, mai concret, toate aceste căi de acces auto pietruite se degradează, încet, dar sigur. Astfel, gropile și denivelările formate de rădăcinile copacilor îngreunează mult accesul autovehiculelor printre parcele. Mai mult de atât, din cauza faptului că cimitirul se extinde, căile de acces auto de la marginea acestuia nu sunt nici măcar pietruite. Astfel, atunci când plouă sau se topește zăpada, toate aceste alei de pământ devin aproape impracticabile.
Acum, din cauza stării deplorabile în care se află aleile pietruite din cimitir, se impune un nou proiect de reabilitare.
„Este totuși prea devreme să mă pronunț cu exactitate la proiecte de reabilitare a Cimitirului Eternitatea. Acum, abia se votează bugetul pentru noul an. Însă cu siguranță vor exista proiecte de reabilitare a Cimitirului Eternitatea și a aleilor“, a declarat Laurențiu Ivan, directorul de la Servicii Publice Iași.
Cimitirul Eternitatea va fi extins
Cel mai mare cimitir din regiunea Moldovei și al doilea ca mărime din România se va extinde. Municipalitatea va trece la extinderea cimitirului, din zona Tătărași, imediat după ce intră în posesia unui teren de 1.281 de metri pătrați din strada Ciric, teren care este lipit de Cimitirul Eternitatea din Iași. Astfel, Municipalitatea vrea să-l folosească pentru a extinde suprafața cimitirului. Acest proiect de hotărâre referitor la extinderea cimitirului a fost discutat pe data de 28 ianuarie 2022 în Plenul Consiliului Local.
În urma ședinței, proiectul de extindere a fost aprobat. Terenul de 1.281 va trece din proprietatea Municipiului Iași în administrarea Societății Servicii Publice SA, cea care gestionează Cimitirul Eternitatea. Pe noul teren vor fi amenajate câteva sute de locuri pentru morminte, dar și alei de acces.
Mai multe alei sunt distruse, dar Cimitirul Eternitatea a fost declarat monument istoric
Ministerul Culturii a declarat Cimitirul Eternitatea din Iași monument istoric în aer liber. Totodată, în cadrul unui proiect intitulat „Cimitirul Eternitatea, Monument istoric – Muzeu în aer liber. 145 de ani de la înființare“, Ateneul Național Iași a restaurat peste 20 de morminte. Morminte în care își duc somnul de veci aproximativ 70 de personalități ale românilor.
“Cimitirul Eternitatea a fost înființat în anul 1868 la inițiativa lui Scarlat Pastia, filantrop și primar al Iașului, însă primele înhumări au fost realizate abia începând cu anul 1876. În prezent, cimitirul se întinde pe o suprafață de 24 de hectare, fiind îngropate aici peste 900 de personalități marcante. Cele mai multe dintre mormintele personalităților sunt grupate în jurul Bisericii ”Sf. Gheorghe”. Statutul de monument istoric nu va încurca reabilitarea aleilor distruse din Cimitirul Eternitatea. „Statutul de monument istoric al cimitirului nu va îngreuna proiectele de reabilitare. Trebuie obținute mai multe aprobări dar asta nu reprezintă un impediment“, a adăugat Laurențiu Ivan.