Alegerile parlamentare 2020, din satele din Iași, scot la iveală problemele grave din România. Alegător: „Am votat să se întoarcă nepoții din străinătate. Să plece copiii slugi în alte țări, pentru noi e foarte greu”
Alegerile parlamentare 2020, din județul Iași, au scos din case în număr mai mare alegătorii trecuți de a doua tinerețe, care vor să convingă politicienii să creeze locuri de muncă pentru ca fiii, fiicele și nepoții lor să se întoarcă definitiv din străinătate. Alegerile s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție pe timp de pandemie, localnicii purtând mască atât în interiorul secției de votare, cât și pe stradă, chiar dacă nu cred în existența virusului COVID-19. Reporterii BZI au luat pulsul alegerilor parlamentare în două dintre cele mai sărace comune din Iași, respectiv Mironeasa și Movileni
Chiar dacă cele două localități sunt pe lista comunelor sărace, alegătorii care au votat la alegerile parlamentare 2020, din județul Iași, pe timp de pandemie, au știut cu exactitate pentru ce votează și ce așteptări au de la cei care îi vor reprezenta în următorii 4 ani. Alegătorii din Iași au votat pentru o schimbare în bine, dar și pentru crearea unor noi locuri de muncă pentru ca rudele lor plecate în străinătate să se întoarcă definitiv în țară. Faptul că satele din Iași, dar și din restul țării au fost depopulate i-a determinat pe pensionarii din mediul rural să pună ștampila pe buletinul de vot, sperând că parlamentarii vor crea condiții pentru ca rudele ieșenilor să vină acasă nu doar de sărbători.
Alegător la alegerile parlamentare 2020: „Dumneavoastră sunteți tineri, dar vă spun, să plece copiii, tinerii, de lângă părinți, slugi în alte țări, e foarte greu”
Una dintre familiile din comuna Movileni, Iași, ai cărei nepoți sunt plecați în străinătate, este familia Ispir. Sava și Silvia Ispir, soț și soție, au mers la vot pe data de 6 decembrie 2020 pentru că vor o schimbare în bine. Cei doi pensionari spun că trebuie luate măsuri cât mai repede pentru români.
„Vrem mărirea pensiilor, a salariilor și a alocațiilor. Am muncit 40 de ani și acum și-au bătut joc de noi și ne-au dat 14 la sută. Eu am fost mecanic, iar soția a lucrat la CAP. Mai bine era în tinerețe. Eram sigur pe serviciu, nu exista ca acum panarama asta. Acum se minte mult. Am și nepoți în străinătate. Momentan nu se întorc, dar sperăm că dacă vor fi lucruri mai bune, poate vin înapoi. Pentru ei am votat, să se întoarcă nepoții din străinătate. Dumneavoastră sunteți tineri, dar vă spun, să plece copiii, tinerii, de lângă părinți, slugi în alte țări, e foarte greu”, spune Sava Ispir, din sat Movileni, comuna Movileni.
Localnic din Mironeasa: „Dacă stau aici în țară, nu am nimic. Dacă e sezonul plin, într-o lună câștig și 1.600 de euro, curat. Aici nu iei, nu ai ce să iei. În România nu ai ce lua”
Pentru plecarea în străinătate a votat însă un ieșean din comuna Mironeasa, care susține că în țară nu are unde să câștige o pâine.
„Am votat ca să se aranjeze treburile, să plecăm și noi în afară, la muncă. Nu vreau să rămân în țară. Plec în Germania. De 25 de ani lucrez numai în străinătate, prin Grecia, prin Germania. Aici nu câștigi o pâine. Am lucrat în agricultură, tot în agricultură plec. După sărbători plec din nou, la plantat și cules de căpșuni, la fabrica la cartofi, la morcovi, la sortat, până toamna, târziu. Aici nu am niciun venit. În România nu am ajutor social, nu am salariu, alocație. Nu am absolut nimic. Dacă stau aici în țară, nu am nimic. Dacă e sezonul plin, într-o lună câștig și 1.600 de euro, curat. Aici nu iei, nu ai ce să iei. În România nu ai ce lua”, Daniel Constantin Ursu, Mironeasa.
Alegătorii din satele din Iași nu cred în vaccinare: „De ce să mă vaccinez dacă eu sunt mai sănătos ca doctorii? Eu nu am stat o zi în spital și am 48 de ani. Cea mai mare boală a omului este psihicul”
Alți alegători susțin că au mers la vot pentru ca tinerii să aibă șansa unui trai decent în România.
„Noi votăm acum pentru tineretul care rămâne în țară. Acum, cu toate legile astea, politicienii nu fac decât să ne omoare copiii. Eu nu văd să fie o lege bună să țină copiii sechestrați în case, le pune și măști la gură. Atâtea ordine, să poarte mască. Eu nu înțeleg asta. Nu pot să plece nepoții în afară pentru că s-a băgat vaccinul acesta, trebuie vaccinați. De ce să mă vaccinez dacă eu sunt mai sănătos ca doctorii? Eu nu am stat o zi în spital și am 48 de ani. Cea mai mare boală a omului este psihicul. Prin toate legile pe care le dau ne omoară psihic. La salarii suntem diferiți și la plata bugetară suntem egali”, Jan Anușca, Mironeasa.
Antreprenorii din mediul rural, din Iași, au votat pentru reducerea taxelor și a impozitelor
Tot din comuna Mironeasa este și Marius Curcudel, antreprenor, care după 6 ani munciți în Anglia s-a întors în comuna natală pentru a-și deschide o afacere. Tânărul este dezamăgit de ceea ce se întâmplă în țară, de aceea a fost ieri la vot.
„Taxe și impozite mai mici, ca să putem și noi angaja pe cineva, să dăm un loc de muncă la cineva. Am avut și eu un proiect pe fonduri europene, dar am renunțat la el din cauza birocrației din țară. Nu poți cu taxe multe să faci ceva. Cum pot să angajez pe cineva, să-i dau un salariu, să plătesc și taxe, și impozite la stat și de unde îmi mai rămâne și mie? Dacă mă duc și plătesc TVA 19 la sută pe afacere, 13.000 de lei o dată la 3 luni”, Marius Curcudel, antreprenor din comuna Mironeasa.
Pensionarii din mediul rural au venit în număr mai mare la vot la scurt timp după ce s-au deschis secțiile de votare
Cei mai conștiincioși votanți au fost pensionarii, care au ieșit la vot chiar la primele ore ale dimineții și au venit la urne în număr mai mare față de tinerii din satele din Iași. Unul dintre alegătorii din comuna Movileni susține că vrea alocații și pensii mai mari.
„Am votat să fie bine. Acum se aleg parlamentarii, din Senat și Camera Deputaților. Trebuie să dea la copii, să mărească alocațiile, să dea pensii mai mari la pensionari. Să fie și la noi în țară bine. Zice că e Covid. Dar eu nu cred. Dacă așa spune să purtăm mască, așa am ajuns, o purtăm”, susține Teodora Chirilă.
O parte din pensionarii din Iași nu au lipsit de la alegeri pentru că vor o schimbare în bine atât pentru ei, cât și pentru tineri
Imediat după ce au ieșit de la biserică, bătrânii din comuna Movileni, satele Larga Jijia sau Movileni, s-au îndreptat spre secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul, dar neîncrezători în viitorul de după alegeri.
„Am fost la biserică și mă duc acum să votez. Mă duc să votez parlamentarii. Nu știu cu care și cum. O să-i caut acolo pe listă, să văd unde sunt. Mi-am luat ochelarii să-i caut. Nu cred că o să se schimbe nimic. Merg să îmi fac datoria de cetățean. Vrem să fie mai bine. Pensiile au spus că le măresc, nu le-au mai mărit. Sper să fie mai bine, dar mai bine nu o să fie”, a spus Maria Plumbu, în vârstă de 74 de ani.
Tinerii din Iași care au votat la alegerile parlamentare 2020 vor să muncească în continuare în străinătate
Tinerii din comuna Mironeasa care au venit totuși la vot susțin că vor să plece din nou în străinătate pentru că în Iași nu își găsesc un loc de muncă unde să câștige salarii la fel de mari ca în afara țării.
„Am votat pentru țară. Am votat pentru Parlament. Nu știu ce trebuie să facă. Ce vor ei să facă. Muncim dincolo. Aici ce să faci? Am aproape două luni și jumătate, m-am întors pentru familie, pentru Crăciun. Am lucrat în Marea Britanie, în construcții, agricultură. Vreau să plec din nou. Nu-mi convine salariul aici. Aici câștigi 7 milioane și dincolo 4 salarii, dacă nu mai mult”, susține Radu Paul, în vârstă de 25 de ani, din comuna Mironeasa.