Alcoolul, pericol mortal! Zeci de ieșeni au ajuns la UPU cu etilism acut, aduși de pe stradă
În numai câteva zile, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon”, mai mulți ieșeni au ajuns cu etilism acut. Aceștia au fost găsiți căzuți pe stradă. Medicii ieșeni vorbesc despre acest fenomen și despre riscurile la care se expun cei care consumă alcool în exces, mai ales în perioadă actuală
Tot mai mulți ieșeni au ajuns, în ultima perioadă, la spital cu etilism acut, după ce au căzut pe stradă. Din fericire, aceștia au fost găsiți la timp și au fost transportați la spital. Specialiștii susțin însă că astfel de cazuri care au devenit tot mai frecvente pot fi chiar mortale, dacă pacienții nu ajung la timp la medic.
„La sfârșitul săptămânii trecute media pacienților care au ajuns în UPU cu etilism acut a fost de 5 pe fiecare gardă. Acești pacienți cu etilism se expun unui pericol imens, consumând cantități mari de alcool, iar mai apoi expunându-se la soare. Dacă, după consumarea excesivă de alcool, cad pe stradă sau în câmp și nu sunt găsiți la timp, temperatura corpului crește și riscă un stop cardio-respirator. Au fost și pacienți care s-au prezentat cu simptome de oboseală, amețeală, dar nu s-a identificat o temperatură crescută la aceștia, deci nu putem spune că aceste simptome sunt cauzate de temperaturile mari de afară”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU-SMURD Iași.
Recomandările medicilor ieșeni pentru evitarea riscurilor provocate de etilism acut
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, îi sfătuiește pe ieșeni să evite consumul de alcool pe parcursul zilei, pentru a nu se expune unor riscuri vitale.
„Recomandarea noastră este de a nu se consuma alcool pe timpul zilei. Dacă doresc să bea o bere sau un pahar de vin, să o facă seara. În timpul zilei, și nu numai, să consume foarte multă apă, hidratarea este importantă. Recomandat pentru consum, în această perioadă, este borșul, dar și zeama de varză, fiind foarte bogate în vitamine. Toate persoanele, dar în special pacienții cu afecțiuni cardiace, să evite, pe cât posibil, expunerea excesivă la soare și consumarea alcoolului în cantități mari”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU-SMURD Iași.
Amintim că, în perioada sărbătorilor de iarnă și a celor de Paște, medicii din UPU s-au confruntat cu un număr mare de ieșeni cu etilism. Reprezentanții Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) au precizat faptul că media solicitărilor zilnice pentru astfel de cazuri este de 20-25 pe zi, dar se așteaptă la o creștere în perioada următoare.
Un ieșean căzut pe stradă a murit
Amintim că, în ediții anterioare, reporterii BZI au prezentat cazul unui bărbat din Iași care a fost găsit mort în parcarea de la Kaufland, din Podu de Piatră, din municipiul Iași. Ieșeanul zăcea în fața magazinului de câteva zeci de minute, fără ca cineva să se intereseze de starea sa. Ieșenii au trecut nepăsători pe lângă el, ignorându-l, crezând că este un om al străzii aflat sub influența băuturilor alcoolice. Autoritățile au transmis faptul că oricine observă o persoană căzută pe stradă ar trebui să se oprească, să se apropie și să se asigure că totul este bine, iar dacă nu, să sune în cel mai scurt timp la numărul unic de urgență 112.
Un astfel de gest simplu și uman poate salva viața unei persoane, fie că este vorba de o persoană cu etilism acut sau nu.