Albert Bourla, CEO Pfizer, despre revenirea la normalitate: „Am putea avea nevoie de un vaccin anual”

de: Elena Nicoleta BUJOR
09:42, 27 sept. 2021

Albert Bourla, CEO la Pfizer, a transmis când vom reveni la o viață normală. Oficialul a asigurat că în mai puțin de un an totul va fi ca înainte, doar că cel mai probabil va fi necesară vaccinarea anuală împotriva virusului Covid-19.

„Într-un an cred că vom putea reveni la viața normală”, a declarat Bourla. Însă această revenire va veni la pachet cu o serie de condiții și avertismente.

CEO Pfizer, despre apariţia altor tulpini

Preşedintele companiei Pfizer a transmis faptul că vor mai apărea mutaţii ale virusului Covid-19, însă va trebui ca fiecare persoană să se imunizeze pentru a putea trăi în condiţii normale.

„Nu cred că acest lucru înseamnă că nu vor mai apărea diferite tulpini ale coronavirusului și nu cred că ne vom putea trăi viața fără vaccinări. Dar asta rămâne de văzut”, spune el.

Predicția lui Albert Bourla în ceea ce priveşte o viață normală este în concordanță cu cea a șefului Modernă, Stéphane Bancel.

„Începând de astăzi, într-un an, presupun”, a spus Stéphane Bancel în urmă cu doar câteva zile, când i s-a cerut estimarea revenirii la viața normală.

În altă ordine de idei, Albert Bourla subliniază faptul că este extrem de posibil să fie necesară vaccinarea anuală împotriva coronavirusului.

”Cel mai credibil scenariu al meu acela că, având în vedere că virusul este răspândit în toată lumea, vor continua să apară tot felul de tulpini. De asemenea, vom avea vaccinuri care vor dura cel puțin un an, tocmai de aceea cred că cel mai probabil scenariu este vaccinarea anuală, însă nu știm concret. Trebuie să așteptăm și să vedem datele”, a spus șeful Pfizer, potrivit CNBC.

Se va administra doza 3 în România, din 28 septembrie 2021

Mâine, 28 septembrie 2021, va începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 în România. Anunțul a fost făcut miercuri pemierul Florin Cîțu.

Doza 3 este ferm recomandată unor categorii de persoane:

➢ persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

➢ persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Decizia a fost luată miercuri în ședința Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare anti-Covid-19, la care au participat membrii Comitetului, alături de repezentanții instituțiilor implicate în lupta împotriva COVID-19: Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, Institutul Național de Sănătate Publică.

”Am luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Modernă, AstraZeneca să înceapă doza a treia”, a spus premierul Florin Cîțu.

Cum se va efectua vaccinarea cu doza de rapel

Doza de rapel se va administra numai cu vaccin pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a transmis, marți, că FDA a autorizat administrarea unei doze booster, doza 3 de rapel, la categoriile de persoane care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, indiferent de categoria de vârstă, care sunt expuși la a face o formă severă, dar și a personalului medical care are un risc crescut de îmbolnăvire în condițiile în care există o transmitere accelerată a infecției cu varianta Delta.

”Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru, la care participă experți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului, în cadrul CNCAV și vom decide care este strategia de urmat. Practic ne propunem să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani și persoanele vulnerabile și cu afecțiuni cronice, incluzând și pe cei care sunt rezidenți în centrele sociale, cămine și pacienții care sunt cu afecțiuni cronice renale în stadiu de dializă”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.