Alarmant! Ieșenii sunt disperați pentru că nu mai pot plăti ratele la bănci. Specialiștii atrag atenția că ce este mai rău abia urmează. „Băncile ar trebui să fie pregătite”

de: Raluca Costin
02:00, 16 mart. 2021

Ieșenii au solicitat amânarea plății ratelor la bănci după ce, din cauza pandemiei COVID-19, nu mai au bani să le plătească. O parte din cererile depuse la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar sunt ale consumatorilor care au cerut și suspendarea plății ratelor din diverse motive. În perioada 2020-2021 au fost depuse 75 de cereri din Iași, la CSALB

Tot mai multe persoane din Iași, dar și din alte județe din țară, se află în imposibilitatea plății ratelor la bănci și solicită ajutorul specialiștilor din cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Ieșenii solicită amânarea plății ratelor din cauză că pandemia COVID-19 a avut efecte devastatoare asupra vieții lor, astfel că au rămas fără serviciu sau rata este mai mare decât pensia. Astfel, au început să apară tot mai multe cereri din partea persoanelor care solicită ajutorul specialiștilor din cadrul CSALB.

Potrivit datelor furnizate de CSALB, în anul 2020 au fost 60 de cereri trimise de consumatorii din Iași. Dintre acestea, 5 cereri sunt de la consumatorii care au cerut și suspendarea plății ratelor. Printre motivele invocate de consumatori și modul în care au răspuns băncile sunt următoarele: unul dintre ieșeni susține că el și soția nu mai lucrează și au 3 copii în întreținere, de aceea au cerut amânarea plății ratelor la bănci.

Un ieșean cu credit la bancă: „Am achitat cât am putut, însă ratele erau mult mai mari”

De asemenea, un alt ieșean spune că are o rată de două ori mai mare decât pensia și solicită amânarea plății ratelor la bănci. Un alt consumator credea că a achitat creditul, dar achitase sumele din cardul de cumpărături. Unul dintre ieșenii care au depus cerere la CSALB spune că nu a primit niciun răspuns de la bancă după ce a solicitat amânarea plății ratelor. Un alt consumator a avut cerere pentru 3 luni, iar după expirarea acestei perioade a revenit cu o nouă cerere, dar i-a fost respinsă pe motiv că a doua cerere era făcută după expirarea termenului prevăzut în ordonanță. În anul 2021 sunt înregistrate la CSALB 15 cereri ale consumatorilor din Iași și doar o cerere are ca obiect amânarea/suspendarea plății ratelor, consumatorul motivând că a avut alte cheltuieli financiare mai mari în perioada întârzierilor plății ratelor, fiind în procedura de divorț.

„Am achitat cât am putut, însă ratele erau mult mai mari”, susține ieșeanul care solicită amânarea plății ratelor.

De la începutul anului 2021, la nivel național, au fost depuse 250 de cereri de renegociere a creditelor din partea celor care au beneficiat de suspendarea ratelor anul trecut.

Alexandru Păunescu, CSALB: „Băncile ar trebui să fie pregătite pentru multe situații în care consumatorii nu vor putea să-și respecte obligațiile de plată”

Potrivit specialiștilor din cadrul CSALB, au apărut tot mai multe astfel de cereri, dată fiind situația economică impactată negativ de pandemie. Numărul acestora va crește în următoarea perioadă.

„Dacă ar fi să anticipăm ce urmează după perioada în care consumatorii au avut posibilitatea de a solicita amânarea ratelor, putem spune că băncile ar trebui să fie pregătite pentru multe situații în care consumatorii nu vor putea să-și respecte obligațiile de plată conform noilor grafice de rambursare, chiar dacă au beneficiat de amânarea plății acestor rate. Între cererile transmise CSALB sunt cazuri în care consumatorii solicită băncilor amânarea ratelor peste termenul maxim de 9 luni, motivând că situația lor financiară nu s-a îmbunătățit. Alții cer întreruperea procesului de amânare a plății ratelor după ce au estimat o înrăutățire a situației lor viitoare, generată de costurile amânării”, susține Alexandru Păunescu, președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Băncile refuză acordarea de noi credite consumatorilor care au fost scoși din Biroul de Credit

Specialistul mai spune că CSALB a primit până acum aproximativ 250 de cereri în care consumatorii au solicitat, printre altele, și amânarea plății ratelor ca urmare a dificultăților financiare generate de pandemie, dar și găsirea unor soluții în plus pentru depășirea dificultăților financiare, nu doar o simplă amânare la plată.

„Pe de altă parte, primim în continuare și multe cereri care vizează scoaterea consumatorilor din Biroul de Credit ( 534 de cereri în 2020 și 112 în 2021), semn că mulți consumatori vor să solicite noi împrumuturi și nu se consideră afectați de pandemie. Așa cum am mai spus, fiind vorba de o legislație specială, astfel de cereri sunt clasate într-o majoritate covârșitoare, ca urmare a refuzului băncilor de a intra într-o astfel de conciliere. Recomandarea noastră către consumatori este să se informeze temeinic înainte de a lua orice decizie care implică finanțele personale. Pe site-ul nostru am creat o pagină nouă în care vor găsi simplificate toate metodele prin care pot trimite cereri de negociere cu băncile”, precizează Alexandru Păunescu, președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Ieșenii care amână plata ratelor bancare vor avea costuri noi când vor reîncepe să le plătească

Procesul de soluționare alternativă de către specialiștii CSALB este gratuit pentru consumatori. Ieșenii pot amâna plata ratelor la bănci pentru o perioadă de până la 9 luni. Amânarea la plată nu presupune ștergerea ratelor din scadențarul pe care l-au agreat împreună cu banca și nici înghețarea plății acestora. Specialiștii susțin că persoanele care au avut probleme financiare din cauza pandemiei și vor să amâne plata ratelor ar trebui să știe că, după expirarea termenului de 9 luni, se vor adăuga costuri noi ratelor pe care vor reîncepe să le plătească. Amânarea plății ratelor la bănci se poate face o singură dată de către consumator. Băncile au primit mai mult de 150.000 de cereri de amânare a plății ratelor de când a fost pusă în aplicare măsura, în aprilie 2020.