Al treilea copil diagnosticat cu PIMS, sindromul post-coronavirus, în România
Luni, 12 octombrie 2020, a fost diagnosticat al treilea copil cu sindromul inflamator multisistem (PIMS). Copilul, în vârstă de doar 3 ani, a fost internat la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă cu sindrom inflamator multisistem, un sindrom post-COVID. Starea lui este stabilă, copilul nefiind intubat.
„Este în stare bună. A venit în gardă de sâmbătă prin transfer de la spitalul din Brașov, diagnostic de prezumție meningită. La noi a fost diagnosticat cu multiple disfuncții: respiratorie, cardiacă, un sindrom inflamator foarte pronunțat, modificări hematologice importante. A fost admis în terapie intensivă, unde medicii noștri l-au diagnosticat cu PIMS. Actualmente este într-o stare favorabilă, e neintubat, e stabil și merge spre bine”, a spus Diana Ionescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, luni dimineață, 12 octombrie 2020.
Ce este sindromul inflamator multisistem (PIMS)
Potrivit declarației medicului Diana Ionescu, director general al Spitalului Gomoiu din București, sindromul inflamator multisistem (PIMS) este o reacție inflamatorie multisistemică ce apare la 14-21 de zile după infectarea cu noul coronavirus.
„Copilul a fost infectat cu COVID undeva în jur de 30 septembrie. Are un test pozitiv, la noi testele sunt negative, dar are IGG crescut, deci ne arată că a trecut prin boală. Este o reacție inflamatorie multisistemică ce apare la două-trei săptămâni după infecția cu SARS-CoV-2”, a precizat medicul.
Acesta este al treilea caz de sindrom inflamator multisistem din România. Primul copil care ajunsese la terapie intensivă, un băiețel de aproape 10 ani, a fost externat între timp, dar va mai avea nevoie de recuperare. Al doilea caz a apărut la începutul lunii octombrie.
Câți copii s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul școlii
Copiii au început școala de o lună, cu respectarea tuturor normelor de distanțare socială și de igienă. Cu toate acestea, virusul a continuat să îi infecteze pe cei mici. O creștere a numărului de cazuri era de așteptat, însă medicii avertizează că lucrurile pot evolua din ce în ce mai mult.
Conform datelor oficiale, de la începutul școlii, din data de 14 septembrie, 1325 de copii s-au infectat cu noul coronavirus.
De asemenea, data de 24 septembrie a reprezentat ziua în care numărul de îmbolnăviri a crescut alarmant. Până în acel moment, 141 de persoane au fost raportate ca fiind depistate pozitiv cu SARS-CoV-2, în categoria de vârstă 0-19 ani.
Nelu Tătaru a spus când vom scăpa de coronavirus. Ce crede ministrul Sănătăţii
Nelu Tătaru a spus când vom scăpa de coronavirus. După părerea ministrului Sănătăţii, din a doua jumătate a lunii octombrie o să mergem pe o pantă descendentă a cazurilor de COVID-19.
„Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea şcolilor, cinematografelor, sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie. Fiecare din aceste activităţi are nişte norme de aplicare şi funcţionare în vederea bunei desfăşurări şi cu riscurile cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre. Dacă menţinem, atunci putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea şi o pantă descendentă. Mergem, deocamdată, pe acel platou. Suntem pe a doua cocoaşă a primul val pandemic. Sperăm să putem gestiona cu bine şi acest început de şcoală. În măsura în care rămânem în acelaşi registru, sperăm ca în a doua jumătate a lunii octombrie să mergem pe o pantă descendentă”, a declarat ministrul Sănătăţii.