Al patrulea val de sancțiuni împotriva Rusiei

de: BZI.ro
20:27, 14 mart. 2022

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter-ul său ca l-a informat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu privire la faptul că Uniunea Europeană pregătește al patrulea val de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Războiul lui Putin devine din ce în ce mai brutal în fiecare zi. Tocmai l-am informat pe preşedintele Zelenski despre al 4-lea pachet de sancţiuni”, a scris președintele CE.

Noile sancțiuni împotriva Rusiei impuse de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a decis să extindă lista oligarhilor ruși sancționați, în care a fost inclus și miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal, Chelsea, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia.

Aceste măsuri fac parte dintr-un al patrulea set de sancţiuni ale UE împotriva Moscovei care urmează să fie anunţate în cursul după-amiezii.

Uniunea Europeană pregătește al patrulea val de sancțiuni împotriva Rusiei

Ce includ noile sancțiuni împotriva Rusiei

Aceste sancţiuni urmează să includă şi retragerea statutului naţiunii celei mai favorizate Rusiei, deschizând calea pentru impunerea de taxe asupra importurilor de produse ruseşti.

Această măsură a fost deja adoptată de Statele Unite ale Americii, în urmă cu o săptămână.

Interdicţia de export de produse de lux în Rusia va fi o altă măsură.

„Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu trebuie să mai poată profita de stilul lor de viaţă somptuos, în timp ce bombele lovesc nevinovaţi în Ucraina”, au spus oficialii europeni.

Al patrulea pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, interzicerea importurilor de „bunuri esenţiale în sectorul fierului şi oţelului”.

Aceste sancţiuni urmează să includă şi retragerea statutului naţiunii celei mai favorizate Rusiei

Lista neagră a Uniunii Europene

Pe lista neagră a rușilor se află 862 de persoane şi 53 de entităţi ruse, care au interdicţie de intrare pe teritoriul UE şi li se pot îngheţa bunurile deţinute.

Roman Abramovici, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost deja vizat de sancţiuni în Regatul Unit, care l-a obligat să suspende vânzarea clubului Chelsea pe care o anunţase. El este de asemenea vizat de sancţiuni în Canada.

Roman Abramovici, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost deja vizat de sancţiuni în Regatul Unit

Abramovici deține cote impresionante într-o societate rusă

Guvernul britanic a estimat averea lui Abramovici la 10,7 miliarde de euro.

Pe lângă Chelsea, Abramovici are o participaţie la gigantul oţelului Evraz. El deţine de asemenea cote în societatea rusă Norilsk Nickel, specializată în exploatarea şi transformarea nichelului şi paladiului.

Acest oligarh rus „întreţine legături strânse şi de lungă durată cu Vladimir Putin”, se menţionează într-un document pregătitor al UE privind noile sancţiuni.

Pe lângă Chelsea, Abramovici are o participaţie la gigantul oţelului Evraz

Guvernul Rusiei încearcă să fie flexibil pentru a evita penuria

Guvernul Rusiei va continua să interacționeze cu producătorii și lanțurile de comerț cu amănuntul, dar intenționează să mențină o flexibilitate maximă în stabilirea prețurilor mărfurilor pentru a evita penuria, a declarat presei ministrul Dezvoltării Economice, Maxim Reshetnikov.

„În cadrul restricțiilor covid, am câștigat o oarecare experiență în interacțiunea cu lanțurile de retail, cu producătorii, Ministerul Industriei și Comerțului, Ministerul Agriculturii, Serviciul Federal Antimonopol sunt strâns implicați în acest lucru. Dar este foarte important în acest sens,  în fața unor astfel de fluctuații și a prețurilor mondiale în sine, și a cursului de schimb, pentru a menține o flexibilitate maximă în stabilirea prețurilor, pentru că dacă vom dicta orice prețuri rețelelor, producătorilor și așa mai departe, foarte curând ne vom confrunta cu o penurie”, a spus ministrul.

Ministrul Dezvoltării Economice din Rusia a explicat faptul că se dorește o redresare rapidă și o scădere a activității economice.

„De aceea, aici, după cum se spune, în funcție de situație, pentru anumite tipuri de produse, pe anumite piețe, se iau decizii. Dar subliniez încă o dată că în aceste condiții este foarte important pentru noi să menținem caracterul de piață al nostru. Doar acest lucru ne va permite să evităm pe cât posibil o scădere a activității economice și să ne redresăm cât mai repede”, a transmis Reshetnikov.

Ca una dintre măsurile de reducere a prețurilor, el a numit reducerea la zero a taxelor la importul unui număr de mărfuri.

„Avem în continuare propuneri de la departamentele din industrie pe care le vom elabora în continuare – Ministerul Industriei și Comerțului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei – și-au format listele, le vom elabora și, bineînțeles, va propune zero taxe la aceste produse pentru o anumită perioadă, astfel încât întreprinderile să se adapteze la noua situație”, a conchis Reșetnikov.

Guvernul Rusiei va continua să interacționeze cu producătorii și lanțurile de comerț cu amănuntul

Alte măsuri și anunțuri pe tema penuriei în Rusia

Institutul pentru Studii ale Pieței Agricole din Rusia a dat luni asigurări că există rezerve de zahăr mai mult decât suficiente în Federația Rusă.

Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din Rusia a solicitat Ministerului Agriculturii rus interzicerea exportului de grâu furajer și porumb, precum și a altor produse și utilaje utilizate în creșterea păsărilor.

Taxa la exportul de ulei de floarea soarelui din Federația Rusă de la 1 aprilie va crește la 313 dolari de la 260,1 dolari pe tonă în martie, a anunțat Ministerul Agriculturii.