Ajun de Sf. Nicolae. Ce se face în ajun de Moş Nicolae. Superstiţii şi tradiţii
Ziua de 5 decembrie este ziua în care cei mici îşi curăţă şi îşi lustruiesc papucii. De ce? Pentru ca Moş Nicolae să le pună cadouri în ei. Noaptea de 5 spre 6 decembrie este aşteptată îndelung de copii. Şi pentru adulţi însă are o simbolistică aparte. În afară de faptul că vorbim despre o sărbătoare din Postul Crăciunului, ce precede Naşterea lui Iisus Hristos, la ţară se mai respectă câteva obiceiuri. Ce se face însă în ajun de Sf. Nicolae?
Se spune că Moş Nicolae ştie care copii au fost cuminţi numai uitându-se la ei. Şi nici nu are nevoie să citească scrisorile, ca Moş Crăciun. Se uită pe fereastră, în fiecare casă, şi vede care copii au fost neastâmpăraţi şi care nu.
Ce se face în ajun de Sf. Nicolae
Adulţii, în schimb, pe 5 decembrie îşi fac diverse cadouri. Se consideră că, astfel, vor avea parte de noroc şi fericire la anul care vine. Mai mult, se rup crenguţe din pomi fructiferi şi se pun în apă, lângă o icoană. În mod normal, ele ar trebui să înflorească până de Anul Nou, pentru că pe 1 ianuarie dimineaţa, copiii să le folosească drept sorcova. Se spune că, dacă vor înflori până în noaptea dintre ani, atunci anul următor va fi roditor.
În unele zone din ţară, în ajun de Sf. Nicolae, adică pe 5 decembrie, fetele necăsătorite se adună şi fac plăcinte, iar seara, la ora 21 fix, iar băieţii vin şi încep să petreacă. Tot la ţară se spune că, în ziua de Sf. Nicolae, flăcăii se organizează în cete şi îşi aleg locul unde vor face repeţii pentru colinda de Crăciun şi uratul de Anul Nou.
În popor, în unele sate, se spune că, dacă pe 6 decembrie ninge, Moşul şi-a scuturat barba sură. Iar dacă zăpada lipseşte, atunci Sfântul Nicolae a întinerit.