AJOFM a plătit patronilor din Iași ajutorul de șomaj tehnic în valoare de 8,4 milioane de lei. Ieșenii care sunt în căutarea unui loc de muncă au la dispoziție 446 de joburi

de: Raluca Costin
02:00, 20 mart. 2021

Patronii din Iași care au trimis în șomaj tehnic angajații, în perioada ianuarie – februarie 2021, au încasat de la AJOFM ajutoare în valoare de 8,4 milioane de lei. Angajatorii pot obține 75 la sută din salariul brut total al angajatului. Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție 446 de locuri de muncă

Angajatorii din Iași care au suspendat activitatea din cauza pandemiei COVID-19 au încasat de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) șomajul tehnic pentru persoanele trimise acasă pentru câteva zile sau săptămâni. Pentru perioada ianuarie – februarie, AJOFM a plătit către 637 de angajatori cu 5.433 de angajați suma de 8,4 milioane de lei. Domeniile de activitate ale firmelor care au obținut șomajul tehnic sunt HoReCa, comerț sau industrie. Patronii din Iași mai pot solicita de la AJOFM Iași acest ajutor financiar. Șomajul tehnic se acordă în anul 2021 în aceleași condiții ca și în anul precedent.

Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii vor primi 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii. La nivelul județului Iași sunt în evidențele AJOFM aproximativ 10.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă, din care 2.000 sunt șomeri.

Jumătate din suma plătită de AJOFM antreprenorilor din Iași în anul 2020 a fost pentru șomajul tehnic

În anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 41,5 milioane de euro pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp. Candidații se pot angaja pe posturile oferite de antreprenorii din Iași care vor specialiști în domeniile construcții, industrie, confecții sau servicii.

Potrivit AJOFM Iași, angajatorii din Iași au nevoie de 446 angajați. Din numărul total de locuri de muncă vacante în următoarea perioadă, 80 sunt pentru ieșenii care au studii superioare, iar alte 366, pentru cei cu studii medii. În domeniul construcții se caută 160 de angajați pe poziții de muncitori necalificați, ingineri sau dulgheri și electricieni. De asemenea, în confecții sunt disponibile 31 de posturi vacante. În domeniul servicii se caută 208 angajați noi, iar în industrie, 32 de noi salariați.

AJOFM organizează noi cursuri de recalificare profesională pentru șomerii din Iași

Ieșenii care vor să se recalifice din punct de vedere profesional o pot face prin intermediul Centrului de Recalificare al AJOFM Iași. Prima serie de cursanți va începe în această perioadă cursurile pentru inspector resurse umane, electrician, manager proiect sau lucrător în cultura plantelor. Piața muncii din Iași s-a schimbat astfel că dacă în anii precedenți se făceau cursuri de manichiuristă, coafeză sau hair-stylist, în anul 2020 se caută specialiști din alte domenii precum livrări la domiciliu, call center sau juridic și resurse umane.

Pandemia de COVID-19 a afectat companiile din Iași, iar o parte dintre acestea au făcut disponibilizări. În anul 2020, peste 2.000 de ieșeni și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei, cele mai afectate domenii fiind HoReCa, industrie, confecții și transporturi. În anul 2021 au fost concediate în jur de 100 de persoane, o parte fiind din industrie. Una dintre companiile care face disponibilizări este Arcelor Mittal.