AJOFM a plătit în anul 2021, pentru angajații cu program flexibil de muncă, ajutoare financiare în valoare de un milion de lei. Patronii din Iași au depus sute de cereri în măsura „kurzarbeit”

de: Raluca Costin
02:00, 08 dec. 2021

AJOFM Iași a virat în conturile patronilor din Iași, în anul 2021, ajutoare financiare în valoare de un milion de lei, în măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”, care înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților. Angajatorii din Iași caută salariați și în această perioadă, mai ales în domeniile construcții și comerț

Una dintre măsurile derulate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, care are succces în acest an, este măsura pentru programul flexibil de muncă (kurzarbeit), disponibilă din anul 2020. Această măsură a început timid în septembrie, anul trecut, însă anul acesta a luat amploare, fiind plătite ajutoare financiare în valoare de un milion de lei. Sute de cereri au fost depuse de către angajatorii din Iași în anul 2021. Aceștia puteau solicita banii dacă au constatat că cifra de afaceri s-a redus cu 10 la sută în anul 2020. Astfel, au putut opta pentru diminuarea programului de 8 ore, respectiv până la 20 la sută din 8 ore.

Astfel, angajatorul plătea salariatul pentru două ore muncite, iar celelalte 6 ore, cât stătea acasă angajatul, erau plătite din bugetul asigurărilor de șomaj. Măsura privind programul flexibil de muncă se derulează în continuare, astfel că angajatorii mai pot depune cererile la AJOFM în aceleași condiții ca până acum. Instituția va putea deconta cererile pentru măsura prevăzută de art.1, alin. 4 din OUG 132/2020, doar în baza formularelor actualizate, publicate în Ordinul nr. 596/06.07.2021 (M.O. nr.673/08.07.2021).

Patronii din Iași au primit șomaj tehnic în valoare de 28 de milioane de euro, în perioada 2020-2021

Alte ajutoare financiare pe care le-au obținut antreprenorii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, de la AJOFM Iași, sunt cele acordate drept șomaj tehnic. Patronii din Iași au încasat 28 de milioane de euro, șomaj tehnic acordat în perioada 2020-2021, pentru că au trimis angajații acasă pentru o anumită perioadă și au suspendat activitatea din cauza cererii scăzute de pe piață.

Numărul firmelor înscrise în acest program a crescut lunar, cele mai multe plăți fiind făcute la începutul anului 2021. Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii au primit 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigau mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care au fost trimiși în șomaj tehnic, angajatorii erau obligați să suporte diferența de până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii. Începând cu luna iulie 2021, nu se mai acordă șomajul tehnic.

S-a redus semnificativ numărul de locuri de muncă vacante disponibile ieșenilor

În ultimele trei luni a scăzut numărul de posturi de la peste 900, la 683, potrivit ultimei liste publicate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Angajatorii din Iași caută mai multe persoane cu studii medii, fiind înregistrate 583 de posturi pentru această categorie. De asemenea, 100 de posturi sunt pentru ieșenii cu studii superioare. În continuare cele mai ofertante domenii sunt serviciile, construcțiile și industria.

În domeniul serviciilor sunt disponibile 583 de locuri de muncă vacante, 305 sunt în construcții și alte 197 în industrie. Companiile PibMarket Serv și Symco&Star SRL caută casieri, iar Fiscontexpert Consult SRL și Spin Group&HR SRL caută consilieri juridici. Controlori de calitate sunt căutați de companiile Greenfiber International, Confecții Integrate Moldova și Katty Fashion SRL. În continuare sunt căutați curierii. Companiile Dakota General, DFC Logistică și Implementare SRL, Premium Delivery Concept SRL sau Smart Procent SRL vor să angajeze curieri. Cererea mare pentru curieri a apărut în contextul dezvoltării pieței livrărilor la domiciliu, ca urmare a a apariției pandemiei de COVID-19.