Aici și-au blestemat zilele mai toți bărbații dintr-o comună din Iași! După distracție, lăutarii trebuiau bătuți neapărat – Exclusiv – Foto
Nu a mai rămas aproape nimic din locul unde aproape toți sătenii din comuna Ipatele, Iași, s-au căsătorit. Vechiul cămin cultural este acum doar o ruină! Pereții vechi, scrijeliți de timp și scena din interior, sunt singurele obiecte care încă mai amintesc de frumoasele petreceri care au fost acolo în urmă cu mulți ani
Vechiul cămin cultural din comuna ieșeană Ipatele, este acum doar o ruină, pereții stau să cadă, geamurile sunt sparte, iar pe ușă zace un lacăt ruginit. Acolo este locul unde în urmă cu mai mulți ani au avut loc cele mai frumoase petreceri, unde muzica răsuna de joi și până luni, oamenii dansau și erau fericiți. Nimic din toate acesta nu mai sunt, însă, dacă ajungi să treci pe lângă această locație, ascunsă parțial de câteva buruieni înalte care pare că înghit clădirea, poți simți atmosfera care era de mult acolo. Apropiindu-te de ușa de la intrare, pare că încă se poate auzi cum răsună muzica.
Căminul cultural din comuna Ipatele Iași a fost cândva cea mai luxoasă sală de evenimente
Ceea ce azi este doar o clădire ce stă să cadă, în urmă cu mai bine de 60 de ani, reprezenta cea mai luxoasă sală de evenimente. Acolo majoritatea localnicilor și-au făcut petrecerea de nuntă.
„Acolo mi-am făcut nunta, cu toți oamenii din sat. Pe atunci, era frumos – nu ca acum. Nunțile erau adevărate, cu muzică bună, cu mâncare făcută de femeile din sat. Oamenii știau altfel să se distreze atunci, nu era nuntă fără să nu fie bătuți lăutarii. Era exact cum poate povestesc toți bătrânii, nunțile începeau și uitau să se mai termine. Nu toți nuntașii erau mulțumiți de muzică, spre dimineață, lăutarii riscau să fie bătuți, dar nu se opreau din cântat. Oamenii se iubeau cu adevărat atunci. Era tare frumos, păcat s-au dus vremurile acelea”, amintește unul dintre localnicii care s-a căsătorit la căminul din sat.
„De joi și până luni o țineam numai într-o petrecere”
Toți bătrânii din sat povestesc cu zâmbetul pe buze și cu nostalgie în suflet despre ce a însemnat cândva căminul cultural, acum doar o ruină. Aceștia spun că acolo au cele mai frumoase amintiri din tinerețe.
„Nu cred că este om din sat, trecut de 60 de ani, care să nu fi dansat măcar o dată la căminul din sat. Era locul unde ne strângeam toți mereu și petreceam. Mergeam tot satul acolo și cântam și dansam, cu lăutari. Nunțile pe atunci țineau 3 zile și trei nopți. De joi și până luni o țineam numai într-o petrecere”, a povestit un localnic.
Trebuie precizat că în prezent, comuna Ipatele din Iași are un nou cămin cultural, construit chiar lângă școala din comună și la o aruncătură de băț de biserică.