Aici este ferma în care se produce cel mai scump lapte din Iași. Analizele arată că e o adevărată minune: „Putem spune că în proporție de 98 la sută este identic cu laptele matern uman” GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

de: Raluca Costin
02:00, 13 iul. 2021

Claudiu Ciot este singurul tânăr din Iași care a avut curajul să investească într-o fermă cu măgărițe. Tânărul, care, de aproximativ trei luni, se ocupă exclusiv de mica afacere, spune că visează de aproximativ șapte ani la această fermă. Animalele sunt crescute pentru calitatea laptelui, singurul asociat cu laptele matern, în proporție de 96-98 la sută

Afacerea care prinde tot mai mult la tinerii ieșeni! Un tânăr care s-a întors din străinătate a investit într-o fermă ce a uimit localnicii! Ieșeanul vinde un litru de lapte cu 100 de lei! Claudiu Ciot, un ieșean în vârstă de 30 de ani, și-a îndeplinit visul de avea o fermă cu măgărițe. În urmă cu trei luni, acesta a cumpărat 22 de măgărițe și trei masculi.

„Am muncit șase ani în străinătate, în cu totul alt domeniu față de cel în care lucrez acum, pentru că sunt 24 de ore din 24 implicat în fermă. Ca orice tânăr, am vrut să am ceva al meu, să nu mai muncesc printre străini și, de aceea, am decis să fac o fermă, ceva natural. Am ales măgărițele pentru că am văzut că mai sunt prin țară și fermierii explicau ce beneficii are laptele de măgăriță. Cresc măgărițele pentru lapte. Acest lapte nu are grăsimi, calitatea laptelui este excepțională și laptele de măgăriță este singurul asociat cu laptele matern, în proporție de 96-98 la sută, având multiple beneficii pentru organismul uman. Noi vindem laptele proaspăt, motiv pentru care clienții îl pot cumpăra direct de la fermă sau facem livrări”, susține Claudiu Ciot, tânărul fermier din comuna ieșeană Butea.

Ieșeanul Claudiu Ciot a investit într-o fermă cu măgărițe în comuna Butea

Tânărul antreprenor Claudiu Ciot spune că a investit până acum 27.000 de lei în achiziția măgărițelor și în amenajarea unui grajd, însă investițiile nu se vor opri aici.

„Mai sunt lucruri de făcut și sigur voi mai cheltui cu hrana lor, cu ce mai e nevoie pentru iarnă. Ele s-au adaptat foarte bine la condițiile de aici. Măgărițele dau lapte timp de șase luni pe an și în cantități destul de mici. De exemplu, o măgăriță dă numai un litru de de lapte zilnic sau, uneori, mai puțin, în jur de 300-400 de mililitri. Laptele și produsele din lapte de măgăriță sunt scumpe tocmai datorită calității, dar și pentru că sunt obținute în cantități mici.

Noi vindem un litru de lapte cu 100 de lei. Bineînțeles că oamenii sunt mai reticenți la început. Însă am avut și câțiva clienți care au încercat laptele și vor să mai cumpere. Momentan, mă ocup singur de fermă, dar abia am deschis-o, învăț pe parcurs ce e mai de învățat… De aceea nu vreau anul acesta, cel puțin, să cumpăr alte exemplare. Vreau să mă ocup cu atenție de cele pe care le am”, spune fermierul din comuna Butea.

Fermierul ieșean: „A băut un litru de lapte de măgăriță și nu a mai avut nimic!”

Tănărul ieșean spune că măgărițele sunt gestante timp de 12 luni și, de aceea, perioada în care produc efectiv lapte este una redusă. Dar acestea sunt animale longevive.

„Trăiesc între 35 și 40 de ani. Cea mai mică membră a familiei este Tina, care are trei săptămâni. Cel mai vârstnic are șapte ani. Animăluțele sunt foarte drăguțe, jucăușe, curioase și prietenoase. Le plac foarte mult morcovii, cubulețele de zahăr, dar și pâinea. Mănâncă și lucernă. Noi am devenit oarecum cunoscuți, pentru că deja am primit cereri pentru a vizita ferma, în acest weekend, de la mai multe familii cu copii. Ferma este la 3 kilometri de Castelul Sturdza, din Miclăușeni”, spune Claudiu Ciot, în timp ce hrănește măgărițele cu pâine.

Tânărul susține că efectele benefice ale laptelui sunt vizibile.

„Un prieten de-al meu, care avea o tuse seacă, măgărească (n.r. – râde), de ceva timp, după ce a băut un litru de lapte de măgăriță nu a mai avut nimic! Asta mi-a povestit el! Nu voia să bea la început, dar, apoi, când a văzut că e benefic, a continuat să îl consume”, mai povestește Claudiu Ciot, fermierul din comuna ieșeană Butea.

Afacerile cu măgărițe vor fi incluse pe lista fermelor eligibile la finanțare

Ferma de măgărițe este una dintre cele mai rentabile afaceri din domeniul agricol. Din acest motiv, în ultimii ani au apărut asemenea ferme în special în zona Transilvaniei. Laptele de măgăriță se vinde cu 100 de lei litrul, iar un kilogram de brânză se obține din 25 de litri de lapte și se vinde la prețuri de câteva mii de lei pe kilogram. O măgăriță dă, în medie, un litru de lapte pe zi, în timp ce o vacă dă 10-12 litri. Laptele de măgăriță este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D și E. Este un lapte ușor de digerat, conține un nivel ridicat de Omega-3 și Omega-6, care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Afacerile cu măgărițe vor fi incluse pe lista celor eligibile la finanțare pentru accesarea de fonduri europene în cadrul Submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. De altfel, tinerii din Iași care au muncit în diaspora și s-au întors în țară pentru a deschide afaceri vor să investească banii europeni în ferme zootehnice și sere cu legume.