Ai voie să consumi mămăligă dacă ai gută? Iată lista alimentelor interzise
Multe persoane care au gută se întreabă dacă au voie să consume mămăligă. În articolul aceste o să aflați toate recomandările dar și lista alimentelor interzise când suferi de această afecțiune.
Trebuie să precizăm că sunt numeroase simptom care anunță că ai acid uric crescut. Dacă simți că ai anumite simptome te sfătuim să apelezi la ajutorul medicului specialist.
Ai voie să consumi mămăligă dacă ai gută?
Mămăliga este unul dintre alimentele pe care ai voie să le consumi atunci când ai gută. Guta este o afecțiune artritică dureroasă, care în trecut era asociată cu persoanele bogate, care consumau cantități mari de carne de vânătoare, bogată în purine. În ziua de azi, guta afectează un număr mare de indivizi, în special bărbați, și este strâns legată de obiceiurile alimentare, caracterizate prin consumul excesiv de carne, fructe de mare și alcool.
Este indicat să consumați lapte dulce sau bătut, iaurt, brânzeturi ne-sărate și cu conținut scăzut de grăsime. De asemenea, puteți include în dietă carne de vită, pui sau carne de pui slabă, fără piele, precum și pește cu conținut scăzut de grăsimi.
Puteți consuma, ocazional, somon, biban și 1-2 ouă pe săptămână, preferabil fierte. De asemenea, puteți savura produse din făină, inclusiv mămăligă, și supe preparate exclusiv din legume. În ceea ce privește deserturile, se recomandă variantele light, cu concentrații reduse de zahăr. Pentru o listă completă de alimente și pentru o părere amplă este bine să apelezi la ajutorul medicului specialist. Mai trebuie să reții că există anumite combinații de plante care poate reduce acidul uric.
Ce alimente nu ai voie să consumi
În primul rând, se recomandă să evitați adăugarea de sare la alimente. Este important să excludeți din dietă alimentele cu organe (cum ar fi rinichii, ficatul și creierul), precum și peștele gras (sardele, hering, scrumbie, anşoa, somon și calcan), icrele, carnea de miel și de viţel, carnea cu conținut mare de grăsime, supele de carne, mezelurile, conservele de carne sau de pește, untura, gălbenuşul de ou, smântâna, frișca, untul și produsele lactate obținute din lapte gras.
De asemenea, se recomandă să evitați legumele precum spanacul, sparanghelul, tomatele și concentratele de tomate, sfecla roșie, castraveții, țelina, fasolea albă și mazărea. Printre alimentele interzise se numără și smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, pâinea albă, pâinea neagră și oţetul.
Trebuie menționat că boala în sine se dezvoltă după ani în care cristalele de acid uric s-au acumulat treptat în articulații și țesuturile învecinate. Printre simptomele gutei se includ următoarele:
- Creșterea temperaturii locale, umflarea, durerea și sensibilitatea crescută la nivelul articulației (de obicei, articulația degetului mare de la picior).
- Mâncărime la nivelul pielii (prurit tegumentar).
- Disconfort care se intensifică în timpul nopții și apoi scade în intensitate în următoarele zile (de obicei, în interval de 2-7 zile).
- Dureri nocturne severe care pot trezi pacientul din somn.
- Exfolierea pielii, care apare după remiterea episodului de gută.
- Febra și starea de frison.
- Înroșirea și învinețirea pielii din zona articulației afectate.
- Limitarea mișcărilor normale ale articulației.
În încheiere, este de o importanță crucială să consulți imediat un medic atunci când observi simptomele gutei, să efectuezi investigațiile recomandate și, mai apoi, să fii extrem de disciplinat în respectarea tratamentului medicamentos prescris.