Ai voie să conduci un tractor fără permis de conducere? Ce spune legea

de: BZI.ro
12:32, 29 apr. 2024

Vrei să știi dacă ai voie să conduci un tractor fără permis de conducere? Vei afla în cele ce urmează răspunsul și cum îi sancționează legea pe cei care îndrăznesc să se urce la volan băuți sau fără permis.

Ai voie să conduci un tractor fără permis?

Permisul auto odată dobândit îți oferă posibilitatea de a conduce un autovehicul pe drumurile publice fără a primi sancțiuni din partea Poliției Rutiere atât timp cât nu încalci regulile de circulație învățate la școala de șoferi. Conform statisticilor, România se încadrează în top trei țări în care obținerea permisului de conducere este extrem de dificilă.

Examenele auto se pot susține pentru categoriile de tip: A, care include A1, A2 și AM și este destinată conducerii de motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kw. Categoria A1 este destinată conducerii de motociclete fără ataș, cu o putere a motorului de maximum 11 kw și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kw/kg, care poate atinge o viteză de cel puțin 90 km/h. În categoria A2 se înscriu acele motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depășește 0,2 kw/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale. Categoria AM include motocicletele cu sau fără ataș și triciclurile cu motor cu putere, vehicule cu două, trei sau patru roți, a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h dar nu depășește 45 km/h. Categoria B (cea mai cunoscută din România) o deține conducătorul auto care are un autovehicul care nu depășește masa maxima autorizata de 3.500 kg, iar dacă preferi poți atașa și o remorca de până în 750 kg.

Există permis și pentru conducerea tramvaiului

Pe lângă acestea, se mai pot susține examene auto pentru categoriile de tip C, D, E (BE, C1E, CE, D1E, DE). La categoria C se înscriu autovehiculele a căror masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 Kg și care sunt proiectate şi construite pentru transportul a maximum 8 pasageri în afara conducătorului auto. Categoria D corespunde autovehiculului destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului conducătorului. La categoria E se înscrie ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depășește 4250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă sau o semiremorcă a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3500 kg.

Există însă și câteva categorii speciale de autovehicule: Tb, Tv. Tr. Cu categoria TB poți conduce autovehicule destinate transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului și autovehiculelor destinate transportului de persoane. Cu categoria Tv poți conduce tramvaiul iar cu categoria Tr poți conduce un tractor agricol sau forestier.

Așadar, la întrebarea ”ai voie să conduci tractor fără permis?” răspunsul este Da. Ai nevoie de un permis de tip Tr.

Ce pedeapsă riști dacă conduci fără permis sau sub influența alcoolului

Codul Rutier definește tractoarele agricole și forestiere ca fiind: ”ansamblul format din orice vehicul cu motor, care circulă pe roți sau pe șenile, având cel puțin două axe, a cărui principală funcție constă în puterea sa de tracțiune, conceput în special pentru a trage, a împinge, a transporta ori a acționa anumite echipamente, utilaje sau remorci utilizate în exploatarea agricolă ori forestieră și a căror utilizare pentru transportul pe drum al persoanelor sau al mărfurilor ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau al mărfurilor nu este decât o funcție secundară. Sunt asimilate tractorului agricol sau forestier vehiculele destinate efectuării de servicii ori lucrări, denumite mașini autopropulsate.”

De asemenea, legea rutieră îi sancționează extrem de dur pe cei care conduc fără a deține un permis de conducere sau se află sub influența substanțelor interzise, etnobotanicelor sau a alcoolului. Articolul 335 din Codul Penal spune că ”conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.” Referitor la încredințarea unui autovehicul unei persoane care nu deține permis de conducere, legea spune că se aplică aceeași pedeapsă cu închisoarea de la unui la cinci ani.

Articolul 336 din Codul Penal subliniază că dacă la momentul prelevării mostrelor biologice persoana în cauză are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, acesta poate fi privat de libertate de la unu până la cinci ani, sau poate primi amendă.

Acum că ai aflat răspunsul la întrebarea ”ai voie să conduci un tractor fără permis?”, este important de știut că atunci când conduci sub influența alcoolului sau a substanțelor ilegale te expui pe tine unui risc major și pe cei apropiați ție și de asemenea reprezinți o amenințare majoră asupra traficului.