Ai vinișoare roșii pe albul ochilor? Iată care sunt cauzele acestora și cum pot fi tratate

de: Bianca Rebegea
12:31, 01 iun. 2022

Vinișoarele roșii pe albul ochilor apar, de regulă, din cauza oboselii sau a lipsei de somn. Cu toate acestea, există și cazuri care anunță anumite afecțiuni oculare, ce necesită tratament imediat. Iată care sunt cauzele ochilor roșii și ce măsuri ar trebui să iei.

Prezența vinișoarelor roșii pe albul ochilor poate ascunde afecțiuni grave, care pot duce chiar la pierderea vederii. De cele mai multe ori, însă, este vorba despre oboseala acumulată după ore întregi petrecute în fața calculatorului sau despre pătrunderea în ochi a unui corp străin. Dacă unul sau ambii ochii se înroșesc brusc, fără a detecta o cauză, pericolul poate fi uriaș.

Află, în rândurile care urmează, ce provoacă vinișoarele roșii pe albul ochilor și când ar trebui să acționezi.

Prezența vinișoarelor roșii pe albul ochilor poate ascunde afecțiuni grave, care pot duce chiar la pierderea vederii.

Cauze frecvente ale vinișoarelor roșii de pe albul ochilor

Există mai multe cauze care pot duce la înroșirea ochilor. Acestea sunt: alergiile, conjunctivita, sindromul ochiului uscat, uveita și atacul de glaucom.

Alergiile

Pe albul ochilor pot apărea mai multe vene roșii, provocate de alergii. Acestea sunt determinate atât de alergeni exteriori, cum sunt pomii sau iarba, cât și de alergeni din interiorul locuințelor, precum praful, mucegaiul sau părul animalelor de companie.

În cazul în care te confrunți cu o alergie, pe lângă ochii roșii își mai fac apariția și senzația de arsură, lăcrimarea, strănutul sau nasul înfundat. Mergi la medic pentru a stabili, cu exactitate, cauza.

Conjunctivita

Conjunctivita este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni oftalmologice. Aceasta poate fi de trei feluri, și anume: virală, bacteriană și alergică. Cea virală este provocată de un virus și este foarte contagioasă, dar nu necesită tratament medical. Conjunctivita bacteriană este cauzată de bacterii și poate duce la probleme grave (dacă nu este tratată). În final, conjuctivita alergică, este determinată de diferiți iritanți (polen, praf, substanțe chimice) și poate fi sezonieră.

Dacă ai conjunctivită, te mai poți confrunta și cu mâncărime, senzație de arsură, sensibilitate la lumină sau cu secreții la nivelul ochilor.

Conjunctivita este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni oftalmologice. Aceasta poate fi de trei feluri, și anume: virală, bacteriană și alergică.

Sindromul ochiului uscat

Sindromul ochiului uscat se manifestă prin dureri, senzație de nisip în ochi sau prin înroșirea ochilor. De asemenea, persoanele care suferă de acest simptom mai au senzație de arsură la nivelul ochilor, pleope grele, ochi obosiți și vedere încețoșată.

Uveita

Uveita presupune inflamația tractului uveal – iris, corp ciliar și coroidă. Lăsată netratată, această afecțiune poate duce la pierderea ireversibilă a vederii. Complicațiile includ: glaucom, cataractă, dezlipirea de retină, neovascularizația retinei, nervului optic sau irisului și edemul macular chistoid.

Atacul de glaucom

Atacul de glaucom este una dintre cele mai grave cauze ale vinișoarelor roșii pe albul ochilor. Pot apărea și alte simptome, precum: dureri de cap intense, dureri la nivelul globului ocular și stare de vomă. Această afecțiune ar trebui să te trimită, de urgență, la medicul oftalmolog.

Atacul de glaucom este una dintre cele mai grave cauze ale vinișoarelor roșii pe albul ochilor.