Ai o sensibilitate la încheietura mâinii? Care sunt cauzele chistului sinovial
Dacă intâmpini dificultăți legate de articulațiile mâinilor sau ai observant o umflătură dureroasă la încheietura mâinii, există posibilitatea să fie vorba despre un chist sinovial.
Durerea de la încheietura mâinii ar putea fi un chist sinovial
Chistul sinovial, denumit și chist ganglionar, este o mică formațiune plină cu lichid ce apare pe sau în apropierea unei articulații sau a învelișului unui tendon. Acest chist poate să se dezvolte la nivelul încheieturii mâinii, dar poate apărea și în alte zone precum ale mâinii, pe gleznă, picior sau genunchi. Se manifestă sub forma unei mici umflături sub piele, fiind vizibilă în mod special atunci când palma este înclinată la un unghi de 90 de grade față de încheietură. Principala manifestare a chistului sinovial constă în durere, care poate fi resimțită în zona chistului sau poate radia către mână sau antebraț, fiind rezultatul compresiunii chistului asupra structurilor învecinate, în special nervi. Textura chisturilor poate varia, putând fi moi sau tari, iar dimensiunile acestora pot fluctua de la dimensiunea unei boabe de mazăre până la cea a unei mingi de golf.
În prezent, cauza exactă a formării chisturilor sinoviale nu este pe deplin cunoscută. Totuși, acestea par să apară atunci când lichidul sinovial se scurge dintr-o articulație. Chisturile sinoviale se leagă adesea de o capsulă articulară sau de o teacă de tendon adiacentă, dezvoltându-se în special în zonele în care articulația sau tendonul se umfla în mod normal.
Iată care sunt principalii factori de risc asociați cu apariția chisturilor sinoviale.
Vârsta și sexul. Există o prevalentă mai mare ca chisturile să apară la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, în rândul femeilor.
Suprasolicitarea. Persoanele care utilizează articulațiile în mod intens sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta chisturi sinoviale.
Leziunile. Prezența anterioară a leziunilor la articulații sau tendoane poate contribui la formarea chisturilor sinoviale.
Traumatismele. Acestea pot crește probabilitatea apariției chisturilor sinoviale.
Acești factori de risc pot influența susceptibilitatea unei persoane la dezvoltarea chisturilor sinoviale și pot oferi informații relevante pentru evaluarea și gestionarea riscului asociat.
Din ce analize reiese acest dignostic
Chisturile sinoviale pot să apară la orice vârstă, iar diagnosticul lor se efectuează prin intermediul examinării clinice, ecografiei sau a rezonanței magnetice (RMN). În mod obișnuit, medicul ortoped sau reumatolog poate stabili diagnosticul corect prin analiza rezultatelor imaginilor obținute în cadrul examinărilor imagistice.
În ceea ce privește tratamentul, de obicei, un chist sinovial nu necesită intervenție, cu excepția cazurilor în care cauzează disconfort sau durere. În unele situații, aceste chisturi pot să se retragă fără nicio intervenție medicală, iar în altele, pot fi gestionate cu perioade considerabile de ameliorare a simptomelor. Atunci când chistul exercită presiune asupra unui nerv, medicul poate recomanda tratament antiinflamator pentru a reduce inflamația.
Îndepărtarea chisturilor de la încheietura mâinii este o opțiune în situațiile în care acestea devin prea mari și afectează activitățile zilnice. Acest proces poate implica aspirația lichidului din chist sau intervenția chirurgicală. În plus, se poate recomanda efectuarea de masaje la nivelul zonei afectate de chist, în limitele tolerabile ale durerii, pentru a ajuta la resorbirea lichidului sinovial.