Odată cu venirea sezonului rece, un număr considerabil de pacienți se adresează Spitalului Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași cu simptomatologiile aferente unei alergii la frig. Medicii specialiști susțin că acest fapt se datorează, în general, lipsei de informație în ceea ce privește expunerea la frig. Din cauza faptului că în casă este o temperatură mult prea crescută, odată cu expunerea la gradele scăzute de afară, pacientul prezintă anumite simptomatologii. În această direcție, medicii specialiști fac o serie de recomandări.
Care sunt semnele că ești alergic la frig?
O statistică actualizată a medicilor alergologi ieșeni arată că numărul persoanelor alergice la frig este în creștere. Aceștia explică acest fapt prin posibilitățile mai avansate de a descoperi această alergie, comparativ cu anii precedenți. Medicii susțin că la frig crioglobulina crește și astfel se produce o alergie. „În general, alergia la frig este asociată cu lipsa respectării unor obiceiuri pe care părinții noștri le respectau. În perioada sezonului rece, cu precădere pacienții care locuiesc la bloc au tendința de a încălzi locuința prea tare. Din acest motiv, odată cu trecerea bruscă de la cald la rece, se activează crioglobulina. Înroșirea și mâncărimile pielii expuse la frig sau bubițele sub formă de bășici sunt principalele simptome ale alergiei la frig. Desigur, pot exista și alte manifestări, în funcție de individ”, spune dr. Liliana Vereș, șefa Secției de Imunologie și Alergologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Puneți recipiente cu apă pe calorifere!
Medicii mai spun că din cauza surselor de emanare a căldurii din casă se provoacă umiditate. Astfel, se produce uscarea căilor respiratorii, tuse, crize de astm, bronșite și dureri articulare. Aceștia susțin faptul că, în casă, temperatura nu trebuie să depășească 21-22 de grade. „Recomand să se pună recipiente cu apă pe calorifere, pentru a evita uscarea căilor respiratorii. De asemenea, pentru a evita acest tip de alergie, în sezonul rece trebuie pregătit sistemul imunitar. Astfel, trebuie să avem grijă să dormim suficient, să mâncăm sănătos, să facem mișcare. Totodată, trebuie să avem grijă la vestimentație. Hainele trebuie adăugate progresiv. La copii, de exemplu, întotdeauna trebuie să aibă cu o hăinuță mai puțin”, mai adaugă dr. Liliana Vereș.
La țară, mai rar decât la oraș
Șefa secției de alergologie susține faptul că alergia la frig apare mai des în rândul pacienților care locuiesc la bloc decât în cazul celor care locuiesc la casă. Concluzia este susținută de faptul că cei de la casă au un sistem imunitar mai dezvoltat și sunt obișnuiți cu trecerea de la cald la rece. „Pacienții care locuiesc la casă, în general cei din mediul rural, sunt mai puțin predispuși alergiilor la frig. Stilul de viață mult mai activ și alimentația sănătoasă contribuie la formarea unui sistem imunitar puternic. De asemenea, acum este și sezonul virozelor. Aici avem trei cercuri care trebuie luate în vedere. Este vorba despre persoana bolnavă, de apropierea de persoana bolnavă și persoana extenuată. Toate cele trei sunt predispuse la ceea ce numim noi alergie la frig”, încheie dr. Liliana Vereș.