Ai caine acasa si a racit? Iata cum iti dai seama si cum il poti trata

de: Echipa BZI.ro
23:18, 30 ian. 2015

Stranuturile, febra si secretiile nazale abundente: acestea sunt cateva dintre simptomele pe care oamenii le au atunci cand sunt raciti. Nu numai noi suntem predispusi la afectiunile de sezon, ci si cainii nostri. Afla cum se manifesta raceala la caini si ce sa faci daca observi simptomele la animalul tau de companie.

Raceala la caini, diferita de cea a oamenilor
Tipul de raceala de care pot suferi cainii este diferita de cea a oamenilor. Aceasta boala nu este transmisibilia intre specii, asadar nu trebuie sa iti faci griji ca ai putea lua raceala de la cainele tau sau invers – el de la tine.

Citeste si Animalele au primit statutul de „fiinte vii dotate cu sensibilitate”

Va trebui, pentru inceput, sa inveti sa faci diferenta intre o simpla raceala si o afectiune mai serioasa. De exemplu, o cauza comuna a tusei seci este o boala cunoscuta ca tuse Kennel sau de canisa. Aceasta se transmite prin aerosoli sau prin obiecte contaminate. Exista multe alte afectiuni care se aseamana cu raceala din punct de vedere al simptomelor, precum adenovirusul sau tuberculoza, care se pot transmite de la un caine la altul foarte usor.

Indiferent de tipul de virus cu care a intrat in contact, simptomele cainelui vor fi asemanatoare: tuse, respiratie zgomotoasa, stranuturi si secretie abundenta in zona ochilor si a nasului.

Ceea ce ii ajuta pe veterinari sa determine despre ce raceala este vorba este tipul de tuse (seaca sau productiva). O consultatie completa si o radiografie a pieptului sunt adesea cele mai bune metode de a determina tipul de boala pe care cainele o are.

Cum sa tratezi raceala la caini
Daca cainele tau tuseste si stranuta, dar nu are ceva mai grav, l-ai putea ajuta cu cateva leacuri pe care le folosesti chiar tu cand esti racita – multe lichide, caldura si mancare sanatoasa. Catelul tau cu siguranta nu va refuza o portie zdravana de supa de pui. Atentie insa, ai grija sa scoti oasele din aceasta, ca sa nu ii cauzeze probleme digestive.

Citeste si El este Mihai, puiul de jaguar adoptat de o catelusa

Este important de notat faptul ca, desi simptomele unei raceli se pot ameliora dupa cateva zile, organismul cainelui nu este la fel de pregatit sa faca fata bacteriilor precum se intampla in cazul oamenilor. Din acest motiv, este posibil ca animalul tau de companie sa aiba nevoie de antibiotice pentru a trece cu bine peste raceala. In cazul in care ai un caine foarte tanar sau foarte batran, ideal ar fi sa il vada un veterinar, deoarece la varstele respective sistemul imunitar este mai slab.

Pentru a nu aunge la complicatii dintr-o simpla raceala, cel mai bine ar fi sa inceci sa previi aparitia ei. Bineinteles, dieta este foarte importanta si trebuie sa fie bazata pe carne de calitate si apa filtrata. Daca ii cumperi mancare la conserva, alege produsul cu cele mai putine ingrediente si cantitatea cea mai mare de proteine. In plus, pe langa regimul alimentar, orice caine are nevoie de multa miscare si de un supliment pe baza de vitamine, care sa ii intareasca sistemul imunitar. Daca ai o rasa de caine predispusa la probleme respiratorii, discuta cu veterinarul tau despre posibilitatea de a instala un umidificator in zona in care doarme acesta.

Nu trebuie sub nicio forma sa ii administrezi cainelui tau medicamente si siropuri pentru racelile umane. Chiar daca unele pot fi eficiente in tratarea simptomelor, este foarte usor sa ii dai o supradoza din substantele respective.

Citeste si Lus, cainele erou din Iasi. Cel mai bun prieten al omului, politist de cariera

Dupa ce ai inceput un tratament corespunzator pentru cainele tau, este foarte important sa dezinfectezi si sa cureti suprafetele la care acesta are acces. In functie de tipul de bacterie cu care animalul tau de companie se confrunta, daca nu urmezi pasii necesari pentru a o elimina din mediu, acesta s-ar putea infecta din nou. Curata suprafetele non-poroase cu o solutie diluata de clor, de exemplu si spala bine textilele pe care cainele tau doarme, la temperaturi cat mai mari.

Este foarte dificil sa ne vedem animalele de companie suferind. Raceala la caini nu este o afectiune foarte frecventa si daca pastrezi un mediu curat si aerisit, sansele sunt destul de mici sa te confrunti cu asa ceva. Totusi, in cazul in care cainele tau prezinta simptomele prezentate mai sus, este obligatoriu sa incepi un tratament acasa. Daca semnele se inrautatesc, vizita la veterinar devine obligatorie, pentru a evita complicatii care ii pot pune viata in pericol.