Ai ,,bataturi” pe talpa? Iata cum poti sa le tratezi la tine acasa…
Calusul plantar reprezinta o zona de ingrosare a pielii care devine dura si se poate crapa. Apare in orice loc la nivelul pielii, ca urmare a unor forte de frecare de intensitate medie, ce actioneaza repetitiv si pe o perioada lunga de timp.
Cum prevenim formarea calusului:
Este mult mai usor sa prevenim aparitia calusului decat sa il tratam. Calusul poate sa dispara atunci cand fortele de presiune/frecare sunt indepartate sau minimalizate. Trebuie sa purtam o incalatminte comoda, potrivita marimii si formei piciorului. Medicul va poate sfatui sa putati incaltaminte terapeutica sau insertii.
Daca nu este indepartat calusul se ingroasa, se crapa si se poate transforma in cele din urma intr-o ulceratie, ce se poate infecta. Nu incercati niciodata sa va taiati singuri bataturile sau calusul format. De asemenea, nu incercati sa indepartati calusul sau bataturile cu substante chimice, deoarece aceste substante va pot provoca arsuri. Intrebati medicul dumneavoastra curant in legatura cu tratamentul calusului si al bataturilor.
Folosirea unei pietre ponce, in fiecare zi, dupa ce v-ati spalat pe picioare, va poate ajuta sa preveniti dezvoltarea calusului. Dati cu o lotiune hidratanta imediat dupa ce ati folosit piatra ponce. Persoanele cu circulatie sangvina periferica deficitara, trebuie sa isi examineze zilnic picioarele.