Agricultorii se vaită de supra-producție la vinete! Sunt nevoiți să le arunce la gunoi pentru că nu reușesc să le vândă
Faptul că anul 2021 a fost un an agricol bun pentru mai multe agriculturi pare să îi nemulţumească pe fermierii disperaţi că nu îşi pot vinde marfa. Legumicultorii au înregistrat o supra-producție la vinete şi, oricât de bine ar suna, lucrurile sunt departe de a fi aşa. Aceştia spun că din cauza pieţei care este plină de vinete, prețurile au scăzut dramatic.
Marfa rămasă este aruncată de fermierii care, în lipsa unui ajutor de la stat, nu au o altă variantă mai bună.
Fermierii aruncă vinetele pentru că nu au unde să le vândă
Conform declaraţiilor făcute de fermieri pentru adevărul.ro, producția de vinete înregistrează un record iar acest lucru nu aduce vești bune pentru legumicultori. Vorbim despre faptul că din cauza acestei producţii, piața este plină iar preţurile s-au prăbuşit. În lipsa unui ajutor oferit de stat şi a cererii mici, legumicultorii sunt nevoiţi să arunce marfă pentru care au muncit tot anul:
”Este cantitate mare. Avem supraproducţie la vinete. S-au căutat în primele zile, atunci când au apărut pe piaţă. Dar apoi preţurile au scăzut foarte mult. În piaţă se dau cu 50 de bani, iar în zilele bune cu un 1 leu kilogramul.”, spune legumicultorul Joni Filimon, informează Adevărul.
Drama agricultorului român obligat de un stat putred să îşi vândă marfă pe sume derizorii
Mărturiile agricultorilor sunt de-a dreptul şocante. Conform adevărul.ro, legumele cum ar fi castraveţii sau roşiile sunt abandonate de producătorii cinstiţi şi preluate de samsarii care practică preţuri neruşinate. Altfel spus, un kilogram de roşii a ajuns să coste doar 1 leu:
„Sunt şi vinete foarte-foarte multe, şi ardei, ardeiul a scăzut deja sub 1 leu, nici nu se mai vinde, ca şi castravetele. Acum trei zile am dat roşiile cu 4,5 lei /kg – (n. red. – hibrid de tomate), şi 5,5 lei/kg – roşa (n. red. – un alt hibrid extratimpuriu de tomate), astăzi sunt 1,8 – 2 lei /kg şi de abia le-am dat. Se vând şi cu un leu roşiile. Deja Monte Verde (n. red. – fabrică producătoare de conserve) a venit în en-gros şi a făcut listă pentru cei care vor să ducă cu 1 leu“, a descris fermierul Ilie Ursu situaţia întâlnită în sudul judeţului Olt unde sunt câteva importante bazine legumicole.
Producătorii români vând marfă de calitate ceea ce înseamnă şi producţie mai mică
În altă ordine de idei, producătorii români declară că ei vând marfă de calitate iar acest lucru duce automat la o producţie mai mică. Din cauza kilogramelor puţine recoltate, producătorii au afirmat faptul că nu îşi permit să le vândă la 1 leu per kilogram. Pentru a putea scoate un profit normal, un kilogram ar trebui să coste în jur de 4 lei:
„Eu, dacă folosesc doar metode ortodoxe, nu fac cantitate mare şi nu-mi convine să merg să le dau cu un leu kilogramul. Ca să scot şi profit undeva la 4 lei kilogramul era un preţ bun. Mi-au trimis mesaje pe Facebook doamne din Cluj, să trimit şi acolo. Păi, zic, eu aş trimite, dar dacă intermediarii vin şi spun că la Cluj cumpărătorii vor roşii cu ţâţă (n. red. – roşiile cu mucron, stimulate chimic)?! Şi-mi vine să iau foc, nu alta, când oameni cu nume în domeniu descriu fenomenul şi spun de ce nu sunt bune, iar consumatorii cer din alea.