Aglomerație în cabinetele psihologilor. Ieșenii se tem că nu au ce să mănânce în caz de război. ”Lumea e panicată”

de: Raluca Costin
02:00, 11 mart. 2022

Cabinetele psihologilor din Iași s-au aglomerat, din cauza războiului din Ucraina. Specialiștii spun că pacienții sunt mai stresați, panicați și îngrijorați de efectele conflictului dintre Rusia și Ucraina

A crescut numărul celor care trec pragul cabinetelor psihologilor, în ultimele 10 zile. Specialiștii spun că aglomerația s-a creat pe fondul războiului din Ucraina, pacienții fiind tot mai stresați, panicați și îngrijorați de ceea ce întâmplă acolo. Mai mult, se tem că dacă va fi un război și la noi în țară, nu vor avea unde să plece sau ce să mănânce.

”Sunt cu mult mai stresați ca în urmă cu două săptămâni, când a izbucnit războiul. A crescut nivelul de anxietate. Lumea e panicată. În ultimele 10 zile stresul a fost foarte mare. Oamenilor le este frică pentru propria viață, se gândesc la copii, la situația financiară, dacă au ce să mănânce în caz de război. Oamenii își fac tot felul de scenarii, iar când ești stresat, de obicei, nu iei cele mai bune decizii. Ce s-a observat este faptul că, atunci când suntem stresați, oamenii cheltuiesc mai mult, au instinctul acesta de supraviețuire. Ieșenii spun că le este frică de război, că nu au unde să plece, cum se vor descurca din punct de vedere financiar. Erau îngrijorați din cauza scumpirilor, iar acum a venit această situație, când nu știu ce să facă cu investițiile, dacă să își ducă la capăt planurile de dinainte de război. Chiar și clienții din străinătate sunt îngrijorați de această situație creată de războiul din Ucraina”, susține Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

Cabinetele psihologilor din Iași, aglomerate din cauza războiului din Ucraina

Specialistul din Iași spune că unele persoane au ajutat refugiații pentru a avea o activitate care să-i determine să nu se mai gândească la faptul că ar putea izbucni un război în România.

”Nimeni nu s-a gândit că va izbucni un război în Ucraina și oamenii au rămas fără sentimentul de siguranță. Trebuie să-și facă o igienă mentală, corp, minte și suflet. Să mănânce sănătos, să facă mișcare, să încerce să păstreze rutina de dinainte de aflarea veștii privind declanșarea războiului. Nu te ajută cu nimic să te închizi în casă de teama războiului, pentru că noi suntem liberi, la noi nu e război. Trebuie să aibă grijă la scenarii catastrofice. Mulți și-au luat gândul de la război ajutând refugiați. Îmi spuneau că nu au mai simțit frică, ori nu s-au mai gândit la ea, pentru că ajutau oamenii”, mai spune Andreea Buhuși, care prezenta, în edițiile anterioare BZI, cazul unui manager de top într-o companie din Iași, care și-a pierdut funcția din cauza unui atac de panică.

Andreea Buhuși: ”Vor fi multe situații postraumatice”

Psihologul Andreea Buhuși susține că pacienții care făceau terapie trebuie să o ia de la capăt, întrucât vestea despre război le-a dat peste cap planurile privind vindecarea. Mai mult, psihologul anticipează că va crește numărul persoanelor care suferă de anxietate, atacuri de panică sau insomnii din cauza situației din Ucraina.

”Mulți dintre cei care veneau la terapie și aveau obiective pe termen mediu sau lung au primit vestea și acum o iau de la capăt. A fost o perioadă de șoc, cu decizii șocante, și este în continuare. Vor fi multe situații postraumatice după ce ieșenii vor ieși din amorțeală, din starea aceea de negare. Apar insomniile, atacuri de panică, grețuri, tremurături, anxietate foarte mare. Acesta e efectul stresului atunci când nu te mai simți în siguranță. Când ai insomnii, nu dormi, ești obosit, iei decizii proaste financiare, personale” , încheie Andreea Buhuși, psiholog din Iași.

În edițiile anterioare BZI au fost prezentate situațiile afaceriștilor ieșeni care, din cauza pandemiei Covid-19, apelau la ajutorul psihologilor. Acum aglomerează din nou cabinetele psihologilor, din cauza situației din Ucraina.