Agenția pentru Protecția Mediului Iași a emis 1.843 de acte de reglementare în primul semestru din 2024

de: Redacția BZI
02:00, 12 iul. 2024

Agenția pentru Protecția Mediului Iași a emis 1.843 de acte de reglementare în primul semestru din 2024, reprezentând avize, acorduri și autorizații de mediu. Situația este comparabilă cu cea înregistrată la nivelul APM Iași în aceeași perioadă a anului 2023

Din cele 1.950 de solicitări ale persoanelor fizice și juridice de emitere a actelor de reglementare din punctul de vedere al protecției mediului înregistrate, 95 la sută au fost soluționate de către specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului, restul aflându-se în diferite stadii de evaluare. În primul semestru al anului curent, la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași s-au înregistrat 1.950 de solicitări pentru reglementarea din punctul de vedere al protecției mediului a planurilor/proiectelor și activităților economice. Un procent de 95 la sută din aceste solicitări au fost soluționate prin parcurgerea etapelor procedurale și emiterea avizelor/acordurilor/autorizațiilor de mediu prevăzute de lege. Astfel, au fost emise 90 de acte pentru planuri/programe (PUZ-uri, PUG-uri, amenajarea teritoriului, strategii diverse) din care șase avize de mediu (cu procedură completă), 26 de decizii ale etapei de încadrare şi 58 de clasări, acte emise în conformitate cu prevederile HG 1076/2004, privind evaluarea de mediu pentru planuri și programe, cu modificările și completările ulterioare.

APM Iași a emis acte de reglementare pentru diverse investiții

Alte 1.215 acte pentru proiecte de investiții (construcţii rezidențiale/industriale, înfiinţare/extindere reţele de utilităţi, energie verde, împăduriri, infrastructură pentru gestionarea deșeurilor etc.) au fost emise în primul semestru din 2024. Dintre acestea, patru sunt acorduri de mediu (cu procedură completă), 103 decizii ale etapei de încadrare şi 1.108 clasări, documente emise în baza Legii 292/2018, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările şi completările ulterioare. În perioada analizată, au fost emise 538 de acte pentru activități economice ce necesită autorizaţii de mediu, conform legii. Dintre acestea, 83 de autorizaţii de mediu sunt noi, 30 de revizuiri, 425 de vize anuale pentru autorizaţiile de mediu valabile, acte emise în baza Ordinului 1798/2007, pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu și a Ordinului 1150/2020, privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizațiilor de mediu. A scăzut poluarea în Iași.

Numărul actelor emise în 2024 este la fel ca în 2023

Ieșenii care vor să facă investiții private sau primăriile ce vor să dezvolte comunitățile locale trebuie să solicite acte de reglementare de la APM.

„Prin aceste acte de reglementare – care trebuie obținute înainte de adoptarea planurilor/programelor (în cazul avizelor) de începerea lucrărilor proiectelor (în cazul acordurilor) sau de desfășurarea unei activități economice (în cazul autorizațiilor de mediu) – se impun condiții și măsuri prin care planurile/proiectele/activitățile supuse reglementării sunt puse în practică în concordanță cu obiectivele de mediu, respectă prevederile legislației în vigoare și asigură un grad eficient de protecție a factorilor de mediu. Situația actelor emise în semestrul I 2024 este comparabilă cu cea înregistrată la nivelul APM Iași în aceeași perioadă a anului 2023, când s-au emis 1.837 de acte de reglementare, față de 1.843, în 2024”, susține Galea Temneanu, director al APM Iași.

Primarii extind rețelele de canalizare, antreprenorii deschid diverse afaceri

Printre tipurile de planuri/proiecte care au făcut obiectul reglementării de mediu se regăsesc PUG-uri – Planuri Urbanistice Generale (UAT Cristești, UAT Valea Lupului), PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale) pentru realizarea unor ansambluri rezidențiale cu funcțiuni mixte în municipiul Iași, proiecte de decolmatare a albiilor râurilor, înființare parcuri eoline (Deleni, Erbiceni, Butea, Vânători) și parcuri fotovoltaice (Scânteia, Dobrovăț, Deleni, Hârlău, Holboca, Țuțora, Miroslava, Comarna, Horlești), extinderea rețelelor de apă – canal (în UAT-urile: Rediu, Balș, Miroslava, Butea, Moțca, Cristești, Leţcani, Ungheni, Victoria, Bivolari, Țibănești, Golăești), hale industriale în parcul Industrial Brătuleni – Miroslava, stație de biogaz la Vlădeni, amenajarea de iazuri piscicole sau împădurirea terenurilor din afara fondului forestier.

În ceea ce privește tipurile de activități pentru care s-au emis autorizații de mediu, cele mai frecvente sunt tratarea și distribuția apei, canalizare și epurare, comerț cu ridicata a produselor  petroliere, fabricarea materialelor de construcție (beton, mixturi asfaltice, mortar), depozitări, fabricarea produselor alimentare, farmaceutice, vopsitorii auto, tăierea și rindeluirea lemnului, fabricarea mobilei, producția ambalajelor, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor, restaurante și hoteluri, acvacultură în ape dulci, irigații în agricultură, activități de asistență spitalicească etc. Pe pagina web a APM Iași, http://apmis.anpm.ro, la secțiunea Reglementări, cei interesați pot găsi toate informațiile necesare și documentațiile (inclusiv formulare aferente) ce trebuie depuse la APM în vederea obținerii avizelor, acordurilor şi autorizațiilor de mediu, conform prevederilor legale. A crescut numărul reclamațiilor depuse la instituțiile de mediu. Astfel, dacă APM nu a emis avizele de mediu, iar firma este verificată de Garda de Mediu, administratorul riscă amenzi și suspendarea activității.