Agenția Națională de Integritate l-a găsit în incompatibilitate pe Cristian Stanciu după plângerea depusă de ziarul BZI. Trei ani de zile a funcționat în ilegalitate și nu va mai putea ocupa funcții publice – FOTO/EXCLUSIV

de: Sorin Pavelescu
02:00, 06 feb. 2024

Cristian Stanciu s-a aflat în incompatibilitate aproape 3 ani, în perioada 15.06.2018-27.01.2021, timp în care a fost membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Iași, dar a ocupat și postul de consilier județean. Acum, PDS-istul nu va mai putea avea nicio funcție publică și politică.

Conform legislației în vigoare, Cristian Stanciu, care ocupă atât funcția de consilier județean, cât și pe cea de manager al Fundației Ecologice Green, nu ar fi trebuit să încheie contracte cu Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, care se află în subordinea Consiliului Județean Iași, nici să fie membru în Consiliul de Administrație al unității medicale. Folosindu-se de influența sa, Cristian Stanciu nu doar că și-a băgat cursanții în spital, ba mai mult, a făcut asta pe gratis, aducând un prejudiciu statului.

Încălcând flagrant legea, Cristian Stanciu ar trebui să aibă bunul simț să plătească taxele pentru cursanții care au făcut practică la Spitalul „Sf. Maria” Iași și să restituie statului banii încasați pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație al unității sanitare și postul de consilier județean. Reporterii BZI au atras atenția asupra acestei incompatibilități în articolul „Cristian Stanciu, incompatibil cu funcția de consilier județean! Combinații ilegale după bunul plac. Ultimul tun: contracte cu spitale din subordinea Consiliului Județean!”, deci cotidianul BZI a avut încă o dată dreptate.

Cristian Stanciu a fost în incompatibilitate timp de aproape 3 ani, perioadă în care a fost membru al Consiliului de Administrație al Spitalului de Copii „Sf. Maria” Iași și consilier județean

Agenția Națională de Integritate a dat verdictul. Cristian Stanciu s-a aflat în incompatibilitate timp de 3 ani, perioadă în care a profitat de funcția de consilier județean pentru a-și impune influența și a obține foloase materiale din cadrul unității medicale. Mai mult, în perioada în care se afla în incompatibilitate, Cristian Stanciu era și vicepreședintele PSD Iași, dar și liderul de grup al consilierilor județeni social-democrați.

Despre această situație au știut, cu siguranță, toți PSD-iștii importanți, precum Bogdan Cojocaru, Bogdan Balanișcu și Maricel Popa, ba chiar și chiar Marcel Ciolacu, dar au făcut paravan în jurul lui Cristian Stanciu, protejându-i interesele meschine. Maricel Popa era și președintele Consiliului Județean Iași în perioada în care Stanciu încălca flagrant legea, dar a preferat să tacă, pentru că face parte din aceeași tabără PSD, unde toți fac afaceri ilegale și se îmbogățesc pe spatele poporului.

„Vă informăm că în lucrarea nr. 52664/S/II/22.11.2022, referitoare la Stanciu Cristian, membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» Iași, respectiv consilier județean Iași, a fost întocmit Raportul de evaluare nr.1381/G/II/26.01.2024, prin care s-a constatat că aceasta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15.06.2018-27.01.2021, fiind încălcate dispozițiile art. 187 alin. (1)  și alin. (13) și art. 178 alin (1) lit. f din Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății”, a transmis Lucia Eliza Guliman, inspector de integritate la Agenția Națională de Integritate.

Este posibil să urmeze și un dosar în instanță împotriva lui Cristian Stanciu, care nu mai poate ocupa funcții publice. Acum, acesta ar trebui să restituie toți banii obținuți în cei trei ani de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași. Ba mai mult, dacă ar avea un gram de demnitate, Cristian Stanciu ar trebui să-și dea demisia din funcția de consilier județean și din Partidul Social Democrat. Odată ce s-a constatat că s-a aflat atât timp în incompatibilitate, conform art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007, privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, Cristian Stanciu ar trebuie să primească interdicție să mai ocupe o funcție sau o demnitate publică.

Cristian Stanciu a profitat de poziția sa pentru a jecmăni Spitalul „Sf. Maria” Iași

Cristian Stanciu nu doar că a fost membrul Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, ci a profitat de influența sa și a reușit ca elevii Școlii Postliceale FEG, deținută de el, să facă practică gratuit în cadrul unității medicale. Astfel, pe durata anului de studii 2021-2022, între FEG și spital a fost valabil un contract care i-a permis lui Cristian Stanciu să-și introducă elevii pentru practică, fără să plătească vreun leu, deși de la aceștia FEG încasează taxe de sute de lei. Drept urmare, 97 de cursanți au făcut practică la Spitalul de Copii „Sf. Maria” în intervalele 03.01.2022 – 22.02.2022 și 09.05.2022 – 22.07.2022.

Legea le permite unităților medicale să perceapă o taxă, fără să specifice suma, pentru școlile sanitare care fac practică în spitalele publice. În cazul lui Cristian Stanciu, conducerea Spitalului de Copii „Sf. Maria” nu a solicitat niciun ban. De precizat că unitatea medicală se află în administrarea Consiliului Județean Iași. Cum să îndrăznească managerul spitalului să ceară bani consilierului județean Cristian Stanciu, membru în CA?

„Prin acordul părților, s-a convenit ca Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» Iași să asigure instruirea practică a cursanților instituției de învățământ superior medical fără încasarea unor sume bănești”, au precizat reprezentanții spitalului.

Cursanții FEG au făcut practică și la alte spitale din Iași, fapt pentru care Cristian Stanciu a plătit niște sume modice, dar acolo nu era membru în CA. În același an, Școala Postliceală FEG Iași a colaborat și cu Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, în baza contractului nr. 104700 din 21.03.2022. Astfel, 77 de cursanți, împărțiți în trei grupe, au făcut practică în cadrul unității medicale, pentru care Cristian Stanciu a plătit 3.000 de lei, puțin peste taxa unui cursant la FEG. Cursanții de la Școala Postliceală deținută de Cristian Stanciu au făcut practică și la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. În acest sens, în data de 18.10.2021, s-a încheiat o colaborare pentru anul de studii 2021-2022, cu plata unei taxe de 4.000 de lei.

Toți PSD-iștii care au știut de incompatibilitatea în care se afla Cristian Stanciu ar trebui trași la răspundere, iar managerul Fundației Ecologice Green ar trebui să-și dea demisia din orice funcție și publică și politică. Autoritățile din Iași nu au făcut niciun demers în privința diplomelor false eliberate elevilor Școlii Postliceale FEG. Sifonarea banilor din FEG către firmele lui Cristian Stanciu reprezintă o evaziune fiscală de zeci de milioane de euro, acesta fiind vârful unui presupus grup infracțional organizat, cu ramificații foarte puternice atât în justiție, cât și în lumea politică. Instituțiile statului cunosc aspectele, dar nu au făcut nimic.