Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere Rusiei să-și retragă „imediat” armata de la centrala atomică Zaporojie
Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) care este format din reprezentanți ai 35 de state membre ONU, a adoptat joi o rezoluție prin care solicită Rusiei să își retragă forțele armate de la centrala nucleară Zaporojie, scrie Reuters.
Pentru rezoluție au votat 26 de state, două – Rusia și China – au fost împotrivă. S-au abținut la vot Egipt, Africa de Sud, Senegal, Burundi, Vietnam, India și Pakistan.
Apel către Rusia de a „înceta imediat toate acțiunile împotriva centralei nucleare Zaporojie”
Documentul conține un apel către Rusia de a „înceta imediat toate acțiunile împotriva centralei nucleare Zaporojie și a oricărei alte instalații nucleare din Ucraina”.
Consiliul AIEA „deplânge acțiunile violente persistente ale Federației Ruse împotriva instalațiilor nucleare din Ucraina, inclusiv prezența continuă a forțelor ruse și a personalului (organismului nuclear rus) Rosatom la Centrala Nucleară Zaporojie”, se mai arată în textul rezoluției.
Se adaugă că ocuparea centralei de către Rusia crește semnificativ riscul unui accident nuclear.
„Rusia tratează infrastructura civilă a Ucrainei ca pe un premiu militar, căutând să priveze Ucraina de controlul asupra propriilor resurse energetice și să folosească centrala ca bază militară de acțiune împotriva Ucrainei”, mai spune AIEA.
Ce spune Vladimir Putin despre atacurile de la centrala nucleară Zaporojie
Declarațiile potrivit cărora Rusia însăși trage asupra centralei nucleare Zaporojie le consideră Vladimir Putin ca fiind aberante. Președintele Federației Ruse afirmă că soldații ruși controlează stația și ar fi ilogic ca ei să se atace singuri.
„Noi suntem cei care controlăm stația. Acolo sunt militarii noștri. Reiese că noi tragem în noi înșine? Asta este pur și simplu o prostie cât casa. Altfel nu poate fi definit”, a spus șeful statului rus vorbind, miercuri, 7 septembrie 2022, la Forumul Economic Estic din Vladivostok.
De asemenea, liderul a ținut să adăuge că în discuții, partenerii occidentali au recunoscut că ”acest lucru nu are logică”.
„Asta ar fi primul aspect. Al doilea – acolo sunt fragmente HIMARS împrăștiate pe jos și alte mijloace occidentale de distrugere”, a subliniat Vladimir Putin, președintele Rusiei.