Afte pe limbă: De ce apar și cum scapi de aceste leziuni dureroase

de: BZI.ro
10:13, 25 iun. 2021

Aftele bucale sunt niște ulcerații aftoase, leziuni mici, de suprafață, care apar la nivelul țesuturilor moi din gură sau de la baza gingiilor. Aftele pe limbă, în gură sau de la baza gingiilor pot provoca dureri mari și pot afecta mâncatul ți vorbirea.

Aftele pot să apară individual sau în număr mai mare pe mucoasa cavității bucale, la marginea limbii sau în zona faringelui. Cel mai adesea apar în apropierea caninilor sau a zonelor de contact cu aparatele dentare. În mod normal, aftele se vindecă de la sine, fără a forma cicatrice, în cel mult două săptămâni.

Afte pe limbă: Care sunt cauzele care duc la apariția acestora

Aftele pe limbă sunt cauzate în principal de o situație stresantă, o tulburare a sistemului imunitar sau o dereglare hormonală. Aftele sunt leziuni de mici dimensiuni, foarte dureroase, de formă ovală, cu apariție acută, de dimensiunea unui bob de linte. Aftele se recunosc prin perimetrul roșu format împrejurul unei depuneri albicioase de fibrină.

Deși nu se cunosc încă toate cauzele care duc la apariția aftelor, alți factori sunt tulburări ale tractului gastro-intenstinal, răceli, boala lui Crohn, după consumul anumitor alimente precum alone sau fructe citrice sau administrarea de medicamente. Și dereglările hormonale condiționate de ciclu pot duce la apariția aftelor.

În plus, deficiența de fier, de acizi folici sau de vitamine și folosirea anumitor paste de dinți pot duce la apariția aftelor pe limbă.

Aftele recurente neinfecțioase sunt ulcere aftoase minore sau majore.

Ulcere aftoase minore sunt printer cele mai des întâlnite, acestea reprezentând aproximativ 80% din cazuri. Simptomele acestora sunt minore, apar la adolescenți și adulți tineri și reapar regulat la intervale de 1-4 luni. Acest tip de afte se vindecă relative repede, în cel mult o săptămână și, foarte important, nu lasă cicatrici.

Ulcere aftoase majore sunt mai mari, mai dureroase, se vindecă în aproximativ două săptămâni și în cazuri foarte rare pot lăsa cicatrici.

Cum să tratezi aftele de pe limbă

Aftele de pe limbă sunt dureroase și se simt la orice mișcare a gurii, vorbire, mestecare sau înghițire. În plus, acestea creează un disconfort ridicat. Pentru a diminua durerea provocată de aftele de pe limbă, medicii recomandă mai multr analgezice. În plus, pe lângă aceste medicamente, este recomandat să aveți o igienă atentă a cavității bucale, evitând astfel infectarea bacteriană și crescând procesul de vindecare.

În funcție de intensitatea durerii, medici pot recoamnda anumite preparate care au efect dezinfectant șireduc durerea la nivel local. Astfel, se recomandă clătirea gurii cu extracte de arnică, nalbă, salvie sau mușetel, cu tincturi din extract de rădăcină de rubarbă sau smirnă sau mestecarea de afine, care au efect inhibitor împotriva infecțiilor datorită agentului tensioactiv din conținut.

Remedii naturiste pentru tratarea aftelor

Pentru a grăbi vindecarea aftelor de pe limbă se recomandă mai multe soluții pentru gargară și clătirea gurii datorită rolului dezinfectant și reducerea durerii.

Printre cele mai des întâlnite remedii naturiste pentru aftele de pe limbă se numără gargara cu apă de argilă, infuzia de gălbenele, coada șoricelului, salvie, crețișoară, busuioc și cimbrișor.

Efect în tratarea aftelor de pe limbă are și propolisul, administrat sub formă de comprimate pentru supt sau tinctură de propolis.

Alte remedii populare des folosite pentru a scăpa de aftele de pe limbă sunt consumul zilnic al unei jumătăți de ceapă, administrarea de tablete cu vitamine B, zinc, calciu sau acid folic.